top of page

(bez)Rybí omáčka

Jedna z nepostradatelných surovin v mé kuchyni je rybí omáčka. Poprvé jsem ji sice použil jen pár lety zpátky, ale musím říct, že chuť, kterou dodává jídlu je nepopsatelná.

Když jsem poprvé přivoněl k rybí omáčce, myslel jsem si, že ji celou vyhodím. Smrad, který se z ní linul, mi připomínal shnilé ryby. Jen jsem nevěřícně kroutil hlavou a říkal si, jak toto někdo může vůbec jíst. Pravda je ta, že jsem si ji velmi rychle oblíbil a dnes v podstatě není polévka, kterou bych nezakončoval právě rybí omáčkou.

Přesto jsem se pídil po tom, jak si takovouto omáčku vytvořit sám v domácích podmínkách a při usilovném hledání mě napadlo, že by bylo zajímavé takovouto omáčku vytvořit bez jakéhokoliv použití ryb a rybí chuť nahradit mořskými řasy.

Mořské řasy jsem si neuvěřitelně oblíbil a jím je v podstatě denně. Jsou pro mne surovinou budoucnosti, která je na růst, sklizeň a vůbec produkci, snad nejjednodušší plodinou.

fish-less fish sauce

Jedna věc mě při pátrání po historii fermentované rybí omáčky opravdu zarazila, a sice její evropský původ. Bude to znít možná legračně, ale první zmínka o rybí omáčce je z antického Řecka. Přijde mi to až líto, když vím, že když se dnes řekne rybí omáčka, každý si představí jihovýchodní Asii.

(Bez)rybí omáčka

Doba přípravy: 10min

Celková doba vaření: 45min

2 lžičky tmavé miso pasty (ja ji kupuji zde v suprovni kvalite

½ hrníčku sójové nebo tamari omáčky

3 stroužky česneku zbavené středu

3 hrníčky vody

2 lžičky pepřových kuliček

2 lžíce sušených hub (Shitake či jiné houby)

1 velký kus mořské řasy (já použil Kombu)

V malém hrnci rozmícháme ve vodě miso, sójovou omáčku a česnek, tak aby se vše rozpustilo ve vodě.

Následně přidáme sušené houby, mořskou řasu a pepřové kuličky a celou směs začneme vařit, dokud ji nepřivedeme k varu.

Pak ztlumíme oheň a dalších 20 minut ještě vaříme. Celou směs scedíme, a pokud se nám zdá být málo slaná a příliš řídká, vaříme ji ještě pár minut.

Klasická rybí omáčka je v podstatě přesolená, a tak je naším cílem, dostat o něco méně slanou chuť než je originál.

V okamžiku, kdy se nám bude zdát rybí omáčka hotová, přelijte celou omáčku do nádoby, nechte vychladnout a následně skladujte v lednici.

PS: Celá omáčka je velmi lehká na přípravu a je perfektní substitucí ke klasické rybí omáčce. Na rozdíl od kupované rybí omáčky, zde víte, z čeho se doopravdy skládá.

PS: Tuto rybí omáčku můžete klidně používat do polévek, omáček, při přípravě nejrůznějších stir-fry (minutek) a podobně.

PS: Omáčka je opravdu hodně slaná, a tak raději nesolte dřív, než ochutnáte výslednou chuť dané polévky či jídla.

A dnes se s vámi podělím o svůj nový objev. Jedná se o kapelu Radical Face. A tady jedna z jejích úžasných písní.

bottom of page