top of page

Rajčatová polévka se suchary

Pokud vám zbyla nějaká sluncem nabušená rajčátka, tak pro vás mám velmi chutný krétský recept na rajčatovou polévku.

Kolikrát si říkám, že v jednoduchosti je krása. Můžete zkoušet sebesložitější recepty, které sice jsou ve výsledku naprosto geniální, ale potom sáhnete po naprosto banálním receptu, který se skládá z rajčat + česneku + bazalky + oliváče a můžete se z takového jídla s prominutím pos*at, jak je dobré.

Tento recept jsem kdysi našel v jedné staré krétské kuchařce a budete se divit, ale dnes ho v podstatě na Krétě nikde neochutnáte. Jsou jídla, která si zachovala ráz po staletí a jsou jídla, která prostě vymizela a je to neskutečná škoda.

Jedna ze záhad, na kterou jsem na Krétě doteď nedostal odpověď je, proč se dnes nikde nepoužívá bazalka, která roste na každém rohu. Běžně, když od někoho odjíždíte z návštěvy, hostitel vám na cestu utrhne stonek bazalky, abyste si mohli po cestě přivonět. Nicméně, když jsem někdy chtěl bazalku použít do jídla, bylo mi řečeno, že se to nedělá, jelikož bazalka má velice silnou chuť i vůni. Přesto, ve starých krétských kuchařkách ji sem tam najdete a dokonce ji houfně používali také Minojci. Tak nebo tak, tato polévka má u mne velké místo.

Rajčatová polévka se suchary

Doba přípravy: 15min

Celková doba vaření: 1hod

300gr cherry rajčat

300gr rajčat San Marzzano v plechovce nebo zralých oloupaných rajčat

6 stroužků česnek, zbavené středu a nakrájené na plátky

2 hrsti bazalkových listů i se stonky

olivový olej

mořská sůl

hrst krétských sucharů nebo starého kváskového chleba

Předehřejeme si troubu na 220 stupňů. Cherry rajčata propíchněte vidličkou a smíchejte spolu s třemi stroužky česneku, pár lístky bazalky, solí a olivovým olejem a vložte na plech do předehřáté trouby.

Stonky od bazalkových lístků nadrobno nakrájejte a společně se zbývajícím česnekem je lehce orestujte v hrnci na olivovém oleji.

Pokud použijete konzervovaná rajčata, pak je nůžkami rozstříhejte ještě v plechovce a přilijte k restujicímu se česneku s bazalkou. Zamíchejte a přiveďte k varu, přidejte 1 litr vody, lehce posolte, popepřete a opět přiveďte k varu, následně oheň ztlumte. Vařte přibližně 15 minut a přimíchejte zkaramelizovaná rajčata z trouby. Cherry rajčata by měla být až spálená, což dodá jídlu velice specifickou chuť.

Opět přiveďte k varu, vypněte oheň a přimíchejte krétské suchary nebo natrhejte starý kváskový chleba. Polévku pořádně promíchejte, případně ještě dosolte, přilijte ještě půl deci olivového oleje a opět jemně promíchejte.

PS: Polévka je nejlepší studená a dokonce až druhý den, kdy se veškeré chutě propojí.

PS: Perfektně se k ní hodí kozí sýr.

A dnes si pustíme novou píseň od Will Joseph Cooka

bottom of page