Krevety v kokosovém mléku s koriandrem a chilli

22.03.2015

Můj kamarád s oblibou tvrdí, že by se dokázal každý den koupat v krevetách. Přeci jen je pravda, že od dob, kdy jsem na krevety dychtivě koukal na řeckém trhu, už uplynulo spoustu času, ale dá se říct, že si bez nich vlastně nedovedu představit jediný měsíc, ba dokonce týden - je to závislost na první pohled.

 

Poslední dobou mě ve vaření inspiruje zvláště Asie, proto jsem si tento recept vypůjčil z Thajska. Možná se vám nejprve bude zdát, že je složitý, ale uvidíte, že vás velice rychle vyvedu z omylu. Ostatně toto jídlo můžete brát jako menší cestovatelskou výzvu. Když jsem poprvé zavítal na vietnamský trh v Ostravě tzv. Little Hanoi, připadal jsem si doslova jako Alenka v říši divů. Dnes už se docela slušně v této malé ostravské Hanoi orientuji a k tomu mi v hlavě přibyly i nové vietnamské názvy. 

 

2 porce

Doba přípravy: 10 min

Celková doba vaření: 30 min

           

            200gr loupaných krevet

            kokosové mléko

            šalotka

            zázvor (pokud možno asijský)

            česnek

            citrónová tráva

            panenský olivový olej

            koriandr listový

            chilli (čerstvé)

            mořská sůl 

            čerstvý pepř

 

Nadrobno nakrájejte šalotku, vnitřek citrónové trávy, oloupaný zázvor a česnek zbavený klíčku. Rozehřejte hrnec a nalijte trochu ol. oleje. Přidejte šalotku, zázvor a citrónovou trávu. Jemně restujte, dokud vše nezměkne, ale nespalte. Na 20 sekund přisypte česnek a následně nalijte 3dcl kokosového mléka. Přiveďte k varu, ztlumte oheň a vařte tak 10 minut, dokud vše nezhoustne. V tento okamžik přidejte krevety a jen krátce povařte, ať krevety nevysušíte. Vypněte oheň, trochu posolte a párkrát protočte mlýnkem s pepřem.  Přihoďte hrstku koriandru a chilli...no raději podle svého uvážení. 

 

 

Jasmínová rýže:

 

Doba přípravy: 5 min

Doba vaření: 20 min

 

Rýže je pro mě jedna z nejoblíbenějších příloh, přestože v Česku je kultura rýže na velmi špatné úrovni. Jasmínová rýže je má nejoblíbenější a nechybí alespoň 1-2x týdně u mne doma na stole.

Není nic jednoduššího, než si za pár stovek koupit rýžovar. Pomocník, který má u mě doma velmi silnou pozici. Rýži můžete připravit jakkoliv, já do ní zpravidla přidávám skořici, badyán, bobkový list, sezamový olej a rýžový olej.

Co je však důležité, před přípravou rýži promýt a po uvaření ji ovzdušnit

 

 

 

 

 

 

 

 

Please reload

Špenát z kopřiv

April 26, 2020

1/10
Please reload

Zasílat novinky

© 2015 by Nikos Kuluris