top of page

Tofu se žlutou čočkou

Tofu je pro mne jedna z nepostradatelných surovin, která v mém jídelníčku nesmí alespoň jednou týdně chybět. Již jsem vyzkoušel nepřeberné množství druhů tofu. Od nakládaného přes uzené, až po naprosto čerstvé a bez jakékoliv příchutě. Já osobně tofu kupuji jednou týdně na mé oblíbené tržnici Little Hanoi, kde je opravdu v té nejčerstvější podobě, jelikož ho paní prodejkyně i sama vyrábí. Skladování tofu je velmi jednoduché, stačí ho dát v nádobě s vodou do lednice a pokud budete vodu co 3 dny měnit, vydrží vám i 2 týdny.

Při pátrání po historii tofu mne překvapilo, že tato surovina je na asijském jídelníčku již přes 2000 let. Má velice nízký podíl kalorií a vysoký podíl proteinů a železa, čímž se řadí na velmi důležitou a bohatou potravinu, která by v našem jídelníčku neměla chybět.

Jako přílohu k tofu si můžete vybrat v podstatě cokoliv, ale vždy je fajn nad tím alespoň trochu popřemýšlet tak, aby se chutě doplňovaly. Já miluji luštěniny jako je čočka, cizrna, hrách, fazole nebo mungo, vše se u mne doma točí velice často. Pro dnešní recept jsem si vybral žlutou čočku, která je velice chutná a přitom ne až tak častá.

Spousta kamarádů se mne ptá, jak připravit tofu, aby chutnalo alespoň nějak poživatelně. Sice sám moc nevím o čem mluví, jelikož mně tofu odjakživa chutnalo, ale budiž. Zřejmě tím mají na mysli můj nejoblíbenější recept, se kterým se s vámi dnes podělím.

Indonéské tofu se žlutou čočkou

2 porce

doba přípravy: 45 min

doba vaření: 30 min

Tofu

2 velké vodorovně přepůlené kvádry

tofu

1 chilli paprička

1 šalotka

3 lžičky zázvoru

5 stroužků česneku

2 lžičky sezamového oleje

4 lžičky olivového oleje

3 lžíce medu

3 lžíce hnědého cukru

2 hrnky sójové omáčky

Nejdřív si připravíme marinádu na tofu. Marináda je trochu pracná, ale pokud si ji připravíte o něco více, můžete si ji schovat v lednici a použít při dalším vaření.

Najemno nakrájejte šalotku, zázvor a česnek. Taktéž chilli, u kterého množství volte podle své libosti, ale tofu má chilli rádo, a tak mu i sobě trochu dopřejte. Na pánvi rozpalte sezamový olej, přidejte šalotku, zázvor i česnek a jemně restujte, ale nespalte! Následně stáhněte teplotu na minimum, přidejte olivový olej, med, hnědý cukr a rozpusťte tak, že se vše spojí do jedné hmoty. Následně přidejte sójovou omáčku a zlehka vařte tak 10-15 minut. Než marinádu použijete, tak ji nechte vychladnout.

Na pláty tofu naneseme marinádu a v uzavřené nádobě necháme v lednici odpočinout. Ideálně přes noc.

Před smažením rozehřejte pánev, přidejte olivový olej a po chvíli tofu. Ve chvíli, kdy povrch tofu začne karamelizovat, otočte ho a zkaramelizujte i z druhé strany, poté tofu vyndejte. Stáhněte oheň a na pánev přidejte trochu marinády, kterou jen lehce přihřejete. Tu pak při servírování přidáte na tofu.

Žlutá čočka

4-6 porcí

doba přípravy: 10 min

doba vaření: 30 min

2 hrníčky žluté čočky

1 šalotka

1 střední mrkev

1 stonek řapíkatého celeru

3 stroužky česneku

1 hrníček bílého vína

rajčata v plechovce

olivový olej

mořskou sůl, pepř

Připravte si mise en place, najemno nakrájejte šalotku, mrkev, řapíkatý celer a česnek. Tento pojem se bude často objevovat ve spoustě receptech a tak je fajn se ho naučit J. Rozehřejte hrnec s pevným dnem (já mám litinový, na který nedám dopustit), přidejte olivový olej, po chvíli šalotku, mořskou sůl a jemně restujte, dokud nezměkne. Přidejte nakrájenou mrkev i řapíkatý celer a restujte dalších 5 minut. Následně přidejte česnek, který jen necháte provonět a hned přilijete bílé víno, které necháme celé vypařit. Přidejte žlutou čočku a nasekaná rajčátka, horkou vodu, sůl, pepř a přiveďte k varu. Stáhněte oheň a nechte jemně probublávat, dokud čočka úplně nezměkne a nezhoustne. Čočka by vždy měla být uvařená úplně doměkka nebo téměř převařená. Nebojte se toho!

Při servírování použijte bylinky, které máte po ruce. Pro mne je to vždy koriandr, ale také hladkolistá petrželka či máta.

bottom of page