V60 - Filtrovaná káva

08.04.2015

Osobně jsem se kávě vyhýbal jako čert kříži až do chvíle, kdy jsem se seznámil s bagristou (ne, není to bagrista, ale barista, jen já jim rád říkám bagristi) Jakubem Hartlem, který mě zasvětil do tajů a krás kávy.  Od té doby se pro mě svět totálně změnil. Káva pro mě začala být čím dál důležitější a s tím souvisela taky potřeba umět si vybrat kvalitní kávu a hlavně se naučit kávu správně udělat. Došlo to dokonce až tak daleko, že si na koncerty vozím svůj mlýnek a svou kávu a v zásadě odmítám pít kávu téměř v jakékoliv „kavárně“. 

 

Mám již delší dobu pocit, že obliba pití kávy je na vzestupu. Je zde ale jeden zásadní problém a tím je kvalita. Když jsem si zakládal blog, říkal jsem si, že jeden z prvních článku musí být o přípravě filtrované kávy a ukázat tak cestu alespoň pár nadšencům, kteří by rádi změnili i svůj špatný návyk, ale neví jak. 

 

Když mi můj dobrý kamarád Charles Fleer vysvětloval, že v kávě můžeme například najít ovocné tóny s vanilkou a čokoládou s jemnou aciditou, ťukal jsem si na čelo, co za nesmysly to vykládá. Dnes mu musím dát za pravdu, jelikož přesně tyto a mnoho jiných tónů a chutí nacházím dnes a denně v kávě. S oblibou říkávám, že káva je pro mě jako pití vína. 

 

A zde je návod jak si doma udělat filtrovanou kávu, tzv. V60.

Určitě to nepůjde bez menší výbavičky, ale tu si můžete vcelku levně zakoupit.

 

 

Budete tedy potřebovat:

 

-Konvici na vodu (ideální i s termostatem, v opačném případě si pořídit alespoň kuchyňský teploměr)

-Mlýnek (může být i ruční)

-V60 (jednoduše řečeno je to skleněný trychtýř, pomoci kterého se filtruje káva)

-Filtry

-Menší kuchyňskou váhu (tu stejně budete potřebovat tak nebo tak J)

-Kávu (v mém případě jsem vybral Burundi Kinyovu z pražírny La Bohéme Café) 

 

 

1. Dáme si vařit vodu (ideál a zlatý střed je 93 stupňů)

 

2. navážíme si kávu: pro 1 osobu (200 ml vody) 15gr kávy  pro 2 osoby (500ml) 25gr kávy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. pomeleme kávu (nastavení mlýnku je jedna z nejdůležitější věcí. Obecně, káva by měla být pomleta asi na velikost o něco větší než písek)

 

4. přehneme si filtr, vložíme do V60 a namočíme vodou aby nám přilnul k V60

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. nasypeme pomletou kávu do V60 a zalijeme kávu asi 50ml horkou vodou a necháme 30sekund „vykvést“

 

 

6. Vodu lijeme vždy v cyklech od středu spirálovitě, když V60 téměř naplníme, počkáme až překape a znovu naléváme vodu a necháváme filtrovat (maximálně 3minuty, poté se začínají luhovat nečistoty a hořkost). 

 

 

 

8. Káva je hotová 

 

 

Pokud nemáte mlýnek a nechce se vám investovat ani peníze, určitě vám některé z vybraných kaváren mile rády kávu jak prodají, tak i pomelou. 

 

Možná se vám to zdá jako velmi složitý proces, ale věřte, že za tím nic moc nevězí. Důležité je si postup osvojit a pak už to půjde naprosto jednoduše. Uvidíte jak vás tato káva mile překvapí a zamilujete si ji. 

 

 

PS: Tento postup je naprosto základní postup na V60, existuje mnoho obměn a inovací a i já dnes více experimentuji. Je však dobré se naučit to, čím zcela určitě všichni baristi začínali. 

 

 

A zde je opět něco z mého hudebně kávového okénka, ostatně bez kávy by to na koncertě nikdy nešlo. :-) 

 

 

 

 

 

Please reload

Špenát z kopřiv

April 26, 2020

1/10
Please reload

© 2015 by Nikos Kuluris

Zasílat novinky