top of page

Přepuštěné máslo

Nedávno jsem se bavil s mým dobrým přítelem a kolegou z kapely Nikosem o přepuštěném másle. Stejně jako já, i on je fanda dobrého jídla, vína a kafe, takže si rozumíme v ledačem. Říkal mi, že koupil kousek přepuštěného másla za nekřesťanské peníze a já se nad tím podivoval, protože vytvořit si ho doma je neuvěřitelně jednoduché.

Mé největší seznámení s přepuštěným máslem bylo v „knihovně“ (jak s oblibou obdobným podnikům říkáme) jménem Lokál s mým kamarádem Romanem Vaňkem. Přemýšlel jsem, co si k tomu studiu pivních knih dám a Roman mi pohotově řekl: „Dej si smažák MM(máslem maštěný)!“. Já na něho tehdy koukal s trochu nechápavým pohledem, jestli se mnou vůbec mluví česky, ale poté co ho přinesli, tak jsem pochopil. Byla to neuvěřitelná lahoda a to musím zmínit, že smažený sýr nikde a nikdy nejím.

Přepuštěné máslo je v podstatě máslo zbavené vody, nečistot a mléčných solí. Zejména mléčné soli pak způsobují přepalování másla a nečistoty pak to, že vám máslo lehce chytne nejrůznější pachutě. Pokud si přepuštěné máslo jednou vyrobíte, budete koukat, jak všestranné může být a jak chutné pak jsou i obyčejné palačinky smažené na přepuštěném másle.

Přepuštěné máslo

300 gr másla na váhu či baleného másla (máslo na váhu v Ově kupuji ve svém oblíbeném obchodě Rynek)

Máslo vložte do malého rendlíku a zahřívejte ho na nejmenším plameni, co vůbec můžete.

Poté, co se vám máslo roztopí, začne se vám vytvářet pěna, která obsahuje vodu a nečistoty.

Pěnu lžíci odebírejte až do stavu, kdy bude máslo úplně čisté. Uvidíte, že se vám na dně vytvořily jiné usazeniny, a sice mléčné soli.

Máslo přes cedník a plátěnou plenku pomalinku přecezujte do té doby, než narazíte na ony soli, ty jsou nežádoucí a ty stejně jako pěnu vyhodíme.

Přepuštěné máslo můžete skladovat v lednici v uzavřené nádobě po týdny, a pokud na něm budete něco smažit, budete překvapení, jak vysoké teploty snese a jakou úžasnou chuť vám v jídle vytvoří. Například ono Indonéské tofu na přepuštěném másle je naprostá bomba.

A píseň, která jede jako po másle...

bottom of page