top of page

Slávky s rýžovými nudlemi

Mé nejoblíbenější jídlo jsou bezpochyby slávky. Musím je mít alespoň jednou týdně a pokaždé když je jím, říkám si, že bych je mohl jíst snad i každý den.

Jako dítě si pamatuji, jak jsme se strejdou chodili v Řecku kolem mola, kde jsme slávky sbírali, otvírali je, pokapávali citrónem a hned je slupli. Se zbytkem, co jsme donesli domů, si teta vždy bravurně poradila. Ať už to byly klasické slávky na víně nebo s hořčičnou omáčkou, vždy to bylo geniální.

Mnoho lidí má zrovna ze slávek tak trochu strach a přitom bych řekl, že indikátor čerstvosti je tak jednoduchý, že bych se spíše bál jíst kuře, které je mnohdy daleko nebezpečnější. V podstatě se řídíte selským rozumem. Buď je slávka otevřená, nebo ne. V případě, že je otevřená, stačí trochu poklepat a pokud se nezavře, je mrtvá a je třeba ji vyhodit. Pokud je slávka rozbitá – vyhodit. Pokud se slávka ani po uvaření neotevře – vyhodit. Jednodušší už to snad ani být nemůže.

Pro čerstvé slávky jsem vždy jezdíval do Makra, ale v poslední době jsem je začal kupovat od Bidvestu, ze kterého jsem velmi nadšený. V Ostravě jezdí jednou týdně (středa) a přivezou vám vše až k domu. Pan řidič vám ochotně přistaví schůdky ke chlaďáku a vy si můžete vybrat co je libo. V Praze údajně jezdívají každý den.

Jeden z mých nejoblíbenějších receptů jsou slávky v kokosovém mléku. Jsou tak úžasné, že až je budete jíst, tak budete chtít, aby ta chuť nikdy nepřestala. Navíc příprava je velice jednoduchá, kterou zvládne opravdu každý.

Slávky s rýžovými nudlemi

2-3 porce

Doba přípravy: 15 min

Celková doba vaření: 15 min

1 kg slávek (toto jedno balení slávek vychází něco kolem 100 Kč)

1 stonek řapíkatého celeru

1 fenykl

1 střední mrkev

1 šalotka

1 lžička nakrájeného chilli

hrstka listového koriandru

2 stroužky česneku zbavené středu

2 dcl kokosového mléka

1 dcl rajčatového pyré

1 lžíce přepuštěného nebo klasického másla

Než začnu připravovat samotné slávky, dám je na pár hodin do vody se solí, kde pustí spoustu nečistot a písku. Těsně před vařením ještě napustím dřez, kde je opět propláchnu a jednu po druhé očistím. Důležité je vytrhnout vousky, které u některých slávek můžou čouhat. Divili byste se, ale během tohoto procesu se vám ze slávek vyplaví spoustu písku a i přesto se v jídle tu a tam ještě nějaký najde.

Z řapíkatého celeru, mrkve, fenyklu a šalotky si připravíte mise en place.

Mezitím si rozpálíte větší hrnec s těžkým dnem a přidáte přepuštěné máslo. V okamžiku, kdy se máslo roztopí, přidáte veškerou zeleninu a ztlumíte oheň. Zeleninu totiž chceme nechat změknout a ne ji restovat, a tak jsou nižší teploty lepší. Až je zelenina dostatečně měkká, přidejte rajčatové pyré a krátce povařte, následně přidejte kokosové mléko a i to nechte krátce povařit. Slávky, které máte ve vodě, přeceďte a ihned vložte do kastrolu se základem, přidejte nasekaný česnek a chilli, promíchejte tak, aby se slávky krásně obalily kokosovým mlékem, přidejte oheň naplno a přiklopte pokličkou. Zhruba tak po 5-10 minutách by měly být všechny slávky otevřené a hotové. V tuto chvíli je důležité oheň vypnout. Vhoďte nasekaný koriandr, lžičku másla a promíchejte. Jakékoliv další vaření by bylo zcela zbytečné, slávky byste tím jen vysušily a staly by se z nich scvrklé žvýkačky a ne lahodné a šťavnaté slávky.

Ke slávkám se úžasně hodí vařená rýže, ale jelikož mám rád změny, vyměnil jsem rýži za rýžové nudle, které se k nim taktéž perfektně hodí.

Rýžové nudle

1 balení tenkých rýžových nudlí (já používám Rice Vermicelli, lehce koupíte v Makru)

1 lžíce sezamového oleje

1 lžíce vinného octa

sůl

Tenké rýžové nudle připravuji velice jednoduše. Uvařím si vodu, kterou nudle zaliji a nasolené je poté asi na 5 minut uzavřu. Po uplynutí této doby jsou nudle hotové. Důležité je nudle ihned v sítku zchladit, jinak bude proces vaření pokračovat a nudle se vám rozvaří. Vychlazené nudle pokapu sezamovým olejem a rýžovým octem.

PS: V žádném případě slávky nesolte. Mají v sobě kus moře, který vám pustí do omáčky a vytvoří tak neuvěřitelně chutný vývar.

PS2: Já slávky jím tak, že si je všechny vyloupu, nasekám kupu chilli a koriandru a pak se v tom všem prostě s chutí rochním.

A tady je jeden z mých objevů, za poslední dobu, navíc s mořem jako na dlani:

Sufjan Stevens - Should Have Known Better

bottom of page