top of page

Meze n.1

Žádná z řeckých, tureckých, kurdských či arabských domácností si nedokáže představit oběd bez toho, aby neměla alespoň pár meze chodů. Meze jsou v těchto zemích nedílnou součástí kultury stravování a jen s obtíží to vysvětlíte běžnému Středoevropanovi bez toho, aniž by je sám vyzkoušel.

Meze jsou malé chody, něco jako předkrmy, které se libovolně podávají v nejrůznějším pořadí a četnosti. Často se vám stane, že máte plný stůl a vy si berete a ochutnáváte, přičemž také vůbec neplatí, že se u jídla mlčí. V Řecku dokonce máme restaurace, které se touto stolovací kulturou zabývají a říká se jim Mezedopolio.

Jako malý si pamatuji, že u mé babičky a dědy se vždy obědvalo a večeřelo tak, že se z lednice vytáhlo téměř vše na stůl a každý si bral, co chtěl. K tomu babička vždy připravila minimálně dva až tři chody, které si každý libovolně bral. Obzvláště pak, když dorazila nějaká návštěva či další členové naší nemalé rodiny, to se pak stůl hemžil nejrůznějšími pestrobarevnými talířky, které jsem si jako malý často ani netroufal ochutnat. Když jsem poté nastoupil do české školky, bylo pro mne nepochopitelné, že mi tam přidělili můj talíř s jídlem a já neměl jinou volbu, než to co jsem na něm měl, sníst.

Meze kultura se mi natolik vštípila pod kůži, že ji dodnes aplikuji jak doma, tak i v podnicích, kam s přáteli přijdeme třeba jen na sklenku vína. Je to totiž ideální stav, jak se potkat s přáteli a nad dobrým a rozmanitým jídlem si popovídat.

Dnes vám ukážu tři základní recepty, které jsou velmi důležitou a nedílnou součástí mého jídelníčku.

Pamatuji si, jak se mi ve škole smáli, když jsem někomu řekl, že jsme měli doma Hummus. Dnes už je tato pasta z cizrny více rozšířená a známá, a tak i samotný název není nic neobvyklého.

Hummus

Doba přípravy: 20 min

Celková doba vaření: 30 min

40 gr cizrny

4 lžičky sezamové pasty Tahini

1 hlávka česneku

1 citrón

1 lžička cukru

1 lžička rozdrceného římského kmínu

olivový olej

sůl, pepř

mletá paprika

Cizrnu si přes noc namočíme do osolené vody. Vodu nasolte klidně více, aby se sůl vsákla do cizrny. Druhý den vodu sceďte, nalijte novou a znovu přidejte sůl.

Vařte pokud možno v tlakovém hrnci tak půl hodinky dokud cizrna úplně nezměkne. Mezitím si zapněte troubu na 220 stupňů. Hlávku česneku seřízněte u jeho ústí, tak abyste viděli všechny měsíčky. Obalte v alobalu a na seříznutou stranu nakapejte olivový olej. Alobal uzavřete a dejte péct, dokud česnek dokonale nezměkne.

Uvařenou cizrnu přeceďte a propláchněte ve studené vodě. V mixéru smíchejte cizrnu, vymačkaný pečený česnek, tahini (já používám řecké makedónské tahini, dá se objednat u Hermes), 2 lžíce ol. oleje, špetku soli, čerstvého pepře, lžičku cukru, lžičku římského kmínu a trochu studené vody, dokud vám nevznikne naprosto hladká emulze. Pak pomalu přilijte i citrónovou šťávu. Hummus by měl být jemně kyselý, ale ne moc. Takto smíchanou emulzi dejte do lednice odpočinout, ideálně přes noc.

V okamžiku, kdy budete hummus podávat, tak ho jemně posypte mletou paprikou a štědře pokapejte olivovým olejem.

PS: Není cizrna jako cizrna, já používám Kabuli cizrnu. Je o dost větší, než klasická

cizrna a hlavně je o dost chutnější. Lehce se dá koupit v arabských prodejnách nebo objednat přes internet

na této adrese: http://www.repraha.cz

Salát z pečených kapií

Doba přípravy: 20 min

Celková doba vaření: 30 min

3 červené kapie

3 česnekové stroužky

1 lžíce bílého vinného octa

1 chilli paprička

petrželka hladkolistá

olivový olej

sůl, pepř

Předehřejeme si troubu na 220 stupňů, a pokud máme, pustíme vrchní gril. Na plech si dáme pečící papír a na něho naskládáme kapie.

Vložíme do předehřáté trouby. Během 10 minut by nám papriky měly částečně zčernat, pootočte a nechte ještě tak 5-10 minut péct.

Až budou papriky černé, přendejte je do sáčku, uzavřete a nechte spařit alespoň 15 minut.

Mezitím si oloupejte česnek, zbavte ho klíčku a nakrájejte na drobné plátky. Chilli rozpulte a zbavte semínek. Vyndejte papriky, opatrně je oloupejte a zbavte semínek tak, aby vám zůstala jen krásná dužnina.

Nakrájejte je podélně na proužky a společně s česnekem a chilli je přendejte do mísy. Přidejte vinný ocet, olivový olej, sůl, čerstvý pepř a nakrájenou petrželku. Vše pěkně promíchejte a nechte v lednici odpočinout v uzavřené nádobě.

PS: Salát z kapií je lepší, když si alespoň hodinku odpočine v lednici a chutě se tak spojí.

PS2: Originálně se kapie pečou na uhlících. Pokud máte gril, opečte kapie na grilu, kapie budou mít úžasnou uzenou chuť, které v troubě nedocílíte.

Rajčatová salsa

Doba přípravy: 10 min

Celková doba vaření: 20 min

rajčata v plechovce

1 šalotka

2 stroužky česneku

sušené Aleppo chilli nebo peperoncino

1 lžička medu

petrželka hladkolistá

olivový olej

sůl, pepř

Nejprve si nadrobno nakrájíme šalotku. Lehce si předehřejeme pánev, pokapeme ol. olejem a vložíme šalotku se špetkou soli. Oheň ztlumíme na minimum a v okamžiku, kdy se nám šalotka začne připékat, podlijeme troškou vody. Toto opakujeme tak 10 min, abychom docílili karamelizaci šalotky. Mezitím si nasekáme rajčátka a nadrobno nakrájíme česnek zbavený klíčku. Na pánev k šalotce přidáme česnek a chilli, necháme pár sekund restovat a ihned přidáme nasekaná rajčátka. Přivedeme do varu, přidáme lžičku medu a ztlumíme oheň na minimum, dokud nám celá salsa nezhoustne.

Vypneme oheň, případně přidáme sůl, trochu čerstvého pepře a přimícháme nasekanou petrželku.

Rajčatová salsa je nedílnou přísadou k mnoha jídlům. U nás doma byla vždy po ruce a pro ty, co mají děti je to ideální alternativou k tolik oblíbeném kečupu. Pokud si salsu uvaříte ve větším množství, můžete ji kdykoliv použit i jako základ pro těstoviny či jiné omáčky.

A dnes jsem si vybral píseň mého dalšího objevu. John Smith - There is a Stone. Věřím, že vám u této písně bude chutnat stejně dobře jako mně.

bottom of page