top of page

Chřest s holandskou omáčkou


Mé jaro každý rok patří chřestu. Bez této výborné zeleniny, která se například v Řecku jí docela často a hojně, si u nás doma nedokážeme na jaře představit život.

Asparagus, jak zní jeho pravé jméno, byl za první republiky velice početný. Česko ho tehdy houfně vyváželo a byl také častou přílohou v českých domácnostech. Avšak dnes mám pocit, že z tradičních českých jídelníčků bohužel téměř vymizel. Co mě ale těší je to, že restaurace ho čím dál častěji přidávají do svých menu a lidé si ho snad zase tolik oblíbí.

Asparagus má s jarem hned dvojí spojitost. Nejen, že na jaře vyrůstá, ale také má silně očistné účinky, které jsou právě v tomto období často žádoucí. U nás doma se na jaře, v období půstu, hodně jedly kopřivy, salát z pampeliškových listů, ale také chřest, který byl ještě před pár lety velice těžce dostupný, a tak když se později, v obchodech a na trzích, začal objevovat, byla to opravdu velká svátost.

Příprava chřestu je pro mě spojena s holandskou omáčkou, která je ve spojitosti s ním naprosto skvělá, ostatně s čím jiným?! Myslím, že spousta lidí by si ji často rádi připravili, ale mnohdy mají strach, že se jim například „zdrcne“. Rozhodl jsem se jí představit tak, aby se toho nemusel nikdo bát a věděl, že to jde i bez „zdrcnutí“. Věřte, že výsledek je opravdu více než výborný.

Chřest s holandskou omáčkou

Doba přípravy: 15 min

Celková doba vaření: 30 min

1 svazek zeleného chřestu

2 žloutky

2 hrníčky přepuštěného másla

1 citrón

sůl, pepř

Asparagus si omyjeme, odřízneme konce a šikmým řezem rozřízneme napůl.

Mezitím si dáme do hrnce vodu a dáme vařit. Asparagus vložíme do napařovacího hrnce a přiklopený pokličkou necháme vařit 10-15 minut. V okamžiku, kdy nám špička nože lehce, ale zároveň ne příliš snadno, vjede do chřestu, je hotový. Ihned ho zchlaďte ve studené lázni s ledem, chřest nám zanechá krásně zelenou barvu.

Mezitím si rozpustíme asi 2 hrníčky přepuštěného másla a oheň vypneme (máslo by mělo mít tak 55-60 stupňů). Rozklepneme vejce a oddělíme žloutky od bílků. Do žloutků přimícháme asi 3 lžíce studené vody a sůl a rozmícháme tak, aby nám žloutek nabyl. Na hrnec, kde se nám napařoval chřest, vložíme misku se žloutkem a necháme tak 1 minutu odstát. Pozor, v okamžiku, kdy se nám žloutek začne přichytávat, je třeba začít míchat a pomalu přimíchávat máslo.

Klidně si mísu odstavte a máslo vmíchávejte mimo hrnec s horkou vodou. Tento krok opakujte tolikrát, dokud vám nevznikne žlutá emulze podobná pudinku.

V tuto chvíli do žloutku přimíchejte citrónovou šťávu, která nám celou holandskou omáčku zjemní, případně ještě lehce dosolte či opepřete.

PS: Chřest, stejně jako brokolici, v zásadě připravuji na páře. Zanechá si tak veškeré živiny, ale i čerstvost, která je právě u chřestu velice důležitá.

Dnes ráno mi jako první píseň doma zahrála píseň I Don't Believ It's Through od Grega Laswella, tak jsem si říkal, že vám ji zde musím dnes dát.

bottom of page