top of page

Kuřecí tažín

Když jsem dostal svůj první tažín, ani jsem netušil, co vše se v umu tohoto hrnce skrývá.

Asi před měsícem jsem, na základě svého velkého zájmu o tažín, tento hrnec dostal. Měl jsem z toho opravdu velkou radost a hned jsem se pustil do nejrůznějších pokusů. Asi tak ze 70 procent využívám při pečení, ale i při vaření, hrnec litinový. Má výborné vlastnosti, které se dají horko těžko s něčím srovnat a jeho univerzálnost je velice praktická. Každopádně, tažín předčil veškeré mé očekávání a já si ho naprosto zamiloval.

Pamatuji si, že když jsem jezdíval za svým marockým strejdou do Prahy, často dělával nejrůznější kořeněná jídla, o kterých se mi v té době ani nesnilo. Povětšinou měl i nějaké ty kozy na zahradě a pokaždé, když jsme přijeli, tak na přivítanou hostinu vždy jednu porazil. Tehdy jsem se poprvé setkal s kuskusem, marockým chlebem, ale také právě s tažínem. Koukal jsem na to jako na zjevení a vůbec jsem si nedokázal představit, jak se v tom může něco péct. Dodnes si však pamatuji, jak moc chutná jídla, které v tom strejda pekl, a teprve až dnes jsem se k tomuto zázračnému hrnci opět vrátil.

Dlouho jsem zde nepublikoval žádný recept s masem a tak to dnes napravím. Jak už jsem psal dříve, maso moc nevyhledávám a pokud není z domácího chovu, povětšinou ho nedám ani do pusy. Proto jsem si zašel na farmářské trhy v Ostravě a koupil domácí kuře. O rozdílu mezi domácím a velko-továrním snad psát ani nemusím. Chuť, vůně i konzistence masa je naprosto jiná.

Dnes jsem pro vás vybral jeden z mých oblíbených receptů, který je velmi jednoduchý na přípravu a jako přílohu jsem tentokrát zvolil hnědou rýži, která se ke kuřecímu tažínu perfektně hodí.

Pokud doma hrnec tažín nemáte, tak velice obstojně vám vystačí zmiňovaný litinový hrnec a pokud nemáte ani ten, tak se dá použít zapékací mísa s víkem, případně místo víka použijte alobal, ale výsledek rozhodně nebude tentýž.

Kuřecí tažín s hnědou rýží

Doba přípravy: 30 min

Celková doba vaření: 1 hod 30 min

4 kuřecí stehna

6 šalotek

4 stroužky česneku

1 lžička semen koriandru

1 lžička semen fenyklu

1 lžička šafránu

2 dcl vývaru

hrníček vypeckovaných řeckých oliv

2 lžíce rajčatového pyré

hrst čerstvého koriandru

2 lžíce ol. oleje

mořská sůl a čerstvý pepř

Předehřejte si troubu na 190 stupňů. Nachystejte si Mise En Place – šalotku podélně rozpulte a nakrájejte na plátky. Česnek zbavte středu a také nakrájejte na plátky. Na pánvi si opražte semínka koriandru a fenyklu dokud nezačnou vydávat vůni a následně je v hmoždíři roztlučte.

Šalvěj zalijte horkou vodou a nechte odpočívat.

Pomocí kuchyňského papíru si osušíme každé stehno a následně ho z obou stran osolíme a opepříme.

Společně s olejem si rozpalte hrnec tažínu, naprudko osmažte kuřecí stehna z obou stran a odstavte na talíř. Do tuku, který vám pustila kuřata, přidejte koření, šalotku i česnek a smažte, dokud se vám cibule nezabarví.

Přidejte rajčatové pyré s olivami a lehce povařte. Na tento základ zpátky naskládejte kuřecí stehna, vše zalijte vývarem, přidejte šafrán a přiveďte do varu.

V okamžiku, kdy vám vše začne bublat, přikryjte tažín pokličkou a vložte do předehřáté trouby.

Po hodině by měl být kuřecí tažín hotový. Pokličku odkryjte a celý kuřecí tažín posypte čerstvě nasekaným koriandrem.

Hnědá rýže

Doba vaření: 30-40 minut

200 gr hnědé rýže

olivový olej

rýžový ocet

mořská sůl

čerstvý pepř

Rýži pořádně promyjte a zalijte vodou v poměru 1:2. Osolte a opepřete, přidejte lžíci olivového oleje, lžíci rýžového octu a dejte vařit. Tak po 30-40 minutách by měla být rýže hotová, pokud je ještě stále tvrdší, přidejte horkou vodu a vařte ještě 15 minut, dokud nebude měkká.

PS: Hnědá rýže je velice chutná a lehce stravitelná. Houfně se používá na jihu Španělska a také v Maroku. Já osobně jsem si ji velmi oblíbil a je výbornou alternativou jak k jasmínové, tak také k basmati rýži.

PS: Tažín je ideální pro početnější vaření. Jakmile v něm uvaříte své první jídlo, zjistíte, jak pokrm v něm připravený skvěle chutná a jak všestranný tento hrnec je. Perfektně v něm chutná například jehněčí, o kterém taky určitě brzy napíši.

A zde je píseň pro dnešní den. Jose Gonzalez

bottom of page