top of page

Cuketky plněné sušenými rajčaty a fetou

Jedna z mých nejoblíbenějších zelenin je rozhodně cuketa. Pamatuji si chvíle, kdy byla naprosto nedostatkovým zbožím a dokonce i všeobecné povědomí o této plodině bylo velmi malé.

Cukety společně s fazolemi, okurkami, paprikami a houfy bylinek jsme měli nasazené na naší zahrádce v Jeseníku, kde jsem vyrůstal. Babička velmi často připravovala, v období zrání zeleniny, cukety na nejrůznější způsoby. Ať už to byla polévka z cuket, plněné cuketové květy či mé milované smažené cukety.

Já osobně cuketu používám i do nejrůznějších krátce dušených pokrmů, kterým dodá velmi příjemnou chuť. V podstatě mám cukety v lednici neustále, a pokud náhodou lednice tuto plodinu postrádá, má nervozita značně stoupá. Má láska k cuketám je tak velká, že v kapele mi před mnoha lety začali říkat Cukonoš a dodnes se táto přezdívka víceméně drží.

Dnes jsem si pro vás připravil jeden z mých oblíbených a velice chutných cuketových pokrmů. Jsou to cukety plněné sušenými rajčaty a fetou. Hodí se perfektně jako hlavní chod, ale také jako součást mnoha pokrmů. Ostatně, není den, kdy bych doma neuvařil alespoň 2-3 pokrmy a to vše se pak naservírovalo na stůl pro úžasný pocit řeckého typu stolování.

Cuketky plněné sušenými rajčaty a fetou

Doba přípravy: 20 min

Celková doba vaření: 1 hodina

4 střední cukety

hrst sušených rajčat (pokud možno nenakládaných v oleji)

5 stroužků česneku

200gr řecké fety

sušené chilli šupiny

čerstvý kopr

mořská sůl

čerstvý pepř

balzamikový ocet

olivový olej

Předehřejte si troubu na 190 stupňů. Sušená rajčata zalijte horkou vodou a přikryjte celofánem, aby vám rajčata změkla.

Česnek zbavte klíčku a nasekejte na plátky. Odkrojte konce cuket a překrojte cukety napůl. Menším nožíkem odkrojte vrch a následně malou lžičkou vydlabejte vnitřek tak, aby vám u každé cukety vznikla lodička.

Není to nic těžkého, jen to chce menší zručnost. Všechny připravené cukety vyskládejte na plech. Rozehřejte pánev, přidejte kapku olivového oleje a krátce osmažte česnek společně s chilli šupinami, přidejte nakrájená sušená rajčata a prakticky hned spařte půl dcl balzamikovým octem. Nechte ocet vypařit, přidejte lžičku medu a vše promíchejte, ale nespalte. Přilijte asi půl litru horké vody, pouze špetku soli, jelikož feta je dost slaná a čerstvý pepř. Vařte tak dlouho, dokud se veškerá voda nevypaří a občas promíchejte.

Na samotný závěr přimíchejte nasekaný kopr.

Touto směsí naplňte cukety a na to opatrně vložte fetu. Každou cuketu polijte pořádnou dávkou olivového oleje a celý plech přikryjte alobalem.

Vložte na 30 minut do trouby, aby cukety změkly. Poté pečte ještě dalších 15 minut, ale už odkryté, aby feta zezlátla.

PS: Opět se budu opakovat, ale základem jsou kvalitní suroviny. Pokud použijete čínský česnek, laciná sušená rajčata, náhražku fety nebo nekvalitní cukety, jídlo bude zcela určitě chutnat fádně a mdle. Oproti tomu, když použijete čerstvé a kvalitní suroviny, ze zdánlivě obyčejného jídla se stane koncert.

Dnes jsem si pro vás vybral jednu ze svých nejoblíbenějších kapel vubec. The Foals, kde zpíva řecký zpěvák Yannis Philippakis, mne velmi baví a rad si je poslechnu prakticky kdykoliv.

bottom of page