top of page

COLD BREW v Ostrav(ě)ance

Poslední dobou se velmi hojně mluví o tzv. Cold Brew. V Praze, jak jsme si už my z východu zvykli, tento fenomén jede na plné obrátky, ale u nás v Ostravě je teprve vše na pomalém vzestupu a prakticky v plenkách.

foto by Nina Pavelková

Už jste si u mne možná všimli, že mám silně zarytou obsesi pro kávu. Ne, že bych ji denně vypil hektolitry, to ne, ale zajímají mě nejrůznější moderní metody, díky kterým se dnes káva posunula úplně do jiných sfér, než když jsme byli zvyklí ještě před 10 lety.

K napsání tohoto článku mne inspirovalo hned několik faktorů. Jednak to byly četné články pana Cuketky, jehož blog je inspirací pro mnoho z nás, ale také velmi zajímavé a progresivní postupy mé oblíbené kavárny Ostravanka u Černého stromu. Shodou okolností, v této kavárně zdárně úřaduje můj dobrý kamarád a talentovaný barista Rosťa Martynek, který mi také poskytl recept na tento fantastický kávový nápoj tak, jak ho i on v této kavárně připravuje a vy si ho tak lehce můžete připravit i u vás doma.

Cold brew, neboli káva extrahovaná studenou vodou je jednou z možností, jak si připravit opravdu dobrou ledovou kávu i doma. Obzvláště v létě, kdy všichni často saháme po nejrůznějších prapodivných variant ledové kávy.

Jednoduchý postup, od kterého se můžete odrazit, zní takto:

Do nádoby nasypte 50 g hruběji namleté kávy.

Kterou zalijete 600 ml studené vody.

Obsah nádoby poté stačí lehce zamíchat, překrýt fólií nebo uzavřít víkem a schovat do lednice po dobu 12 hodin.

Výsledný nápoj je ještě potřeba přefiltrovat od usazenin a kalu. K tomu lze využít filtrační tkaninu a sítko nebo papírové filtry, které se běžně používají na překapávanou kávu.

Vychlazený cold brew je, díky prodloužené extrakci studenou vodou, charakteristický nižší aciditou, plným tělem a sladkostí.

(tentokrát jsem dostal fotky od talentované fotografky Niny Pavelkové, za což ji moc děkuji)

PS: S receptem můžete zkoušet experimentovat a dosáhnout tak zajímavých výsledků. Pokud zvýšíte množství kávy, připravíte koncentrát, který lze dále ředit podle chuti.

PS2: Velmi zajímavé jsou výsledné chutě, které vám vzniknout při přípravě z nejrůznějších odrůd kávy.

Tímto článkem mé putování po přípravě kávy zcela určitě nekončí. Budu vás bombardovat i nadále.

Dnešní píseň jsem si vybral příznačně, protože čokláda tak nějak souvisí s kávou, The 1975 - Chocolate

bottom of page