Citrónovo-koriandrové krevety
Jak s oblibou říkám, konečně přišlo mé počasí. Přesně na toto počasí čekám celý rok a nemohu se ho dočkat. A když už konečně přijde, tak často za týden opět odejde.
Nicméně, k takovému počasí si neodmyslím grilování. A jelikož v létě griluji několikrát týdně, přibude zde i mnoho receptů právě na grilování.
Když jsem byl ještě dítě, pamatuji si, že jsme na kamnech a ohni připravovali snad úplně všechno. Babička mi vždy dala něco do ruky, abych si to mohl upéct, ugrilovat...upálit. Můj vztah k ohni byl velmi intenzivní. A i dnes rád připravuji oheň a jídlo na ohni. Jeho vůni a potažmo chuť celého jídla je pro mne natolik příjemná a přirozená, že si bez toho nedokážu představit život.
Už o mně víte, že miluji moře a vše s ním spojené, včetně ryb a mořských plodů. Je mnoho lidí, co ryby nejí, nemluvě o mořských živočiších, ale krevety snad musí milovat všichni. Pamatuji si a už jsem to tady jednou zmiňoval, jak mi můj dobrý kamarád z Turecka říkal, že by se dokázal v krevetách koupat, jak moc je miluje.
Dnes vám ukážu recept, který prostě budete milovat. Je tak jednoduchý a přitom „exotický“, že chutná jak dospělým, tak i dětem, které toto jídlo skrze jeho sladkokyselou esenci budou zcela určitě milovat. Pokud ho připravíte na uhlíkovém grilu, pak jeho chuť ještě zintenzivníte a krevety tak dostanou i jemně uzený nádech.
Citronovo-koriandrové krevety
Doba přípravy: 15 min
Celková doba vaření: 20 min
500gr vyloupaných krevet
100gr meruňkové marmelády
3 stroužky česneku
1 lžička medu
1 lžíce rybí omáčky
1 lžička sušených chilli vloček
1 lžička rozdrceného sušeného koriandru
½ šálku citronové šťávy
čerstvý koriandr
olivový olej
mořská sůl
čerstvý pepř
Oloupejte česnek, odstraňte klíček a česnek nasekejte velmi najemno. Dále upražte sušený koriandr a následně ho rozdrťte. V míse rozmíchejte marmeládu, sušený koriandr, lžíci medu, česnek, chilli vločky, citronovou šťávu, rybí omáčku, sůl, pepř, čerstvý koriandr a olej a vše pořádně promíchejte.
Oloupané krevety pořádně promyjte a napíchejte na dřevěné špízky tak, abyste měli maximálně 5 krevet na jednom špízu. Připravené špízy s krevetami následně marinujte pár hodin v lednici v předem vyrobené marinádě. Při grilováni si gril vždy pořádně rozpalte a krevety před grilováním osušte kuchyňským papírem. Gril není třeba ani bůhvíjak promazávat, jelikož krevety se vám samy pustí od grilu při karamelizaci.
Důležité je krevety dlouho na grilu netrápit. V podstatě by mělo stačit 5 minut a vše je dokonáno.
PS: Pokud byste chtěli jídlo ještě trochu povýšit, pak použijte místo citronu limetku.
PS2: Dřevěné špízy před použitím namočte na krátkou dobu do vody. Naopak krevety osušte od marinády.
Jooo....a samozřejmě nezapomeňte ugrilované krevety provonět čerstvým koriandrem, to je to nejlepší nakonec. V tomto případě jsem krevety podával s grilovanými paprikami a rajčaty. Na papriky jsem použil bílý vinný ocet a čerstvou mátu a na rajčata balzamiko a čerstvou bazalku.
Jako hudební ochutnávku jsem si dnes pro vás připravil jednoho ze svých oblíbených italských zpěváků - Enzo Avitable