Bamies s kvašenými citróny

Jako malý jsem viděl svého taťku, jak si na Krétě objednal jedno prapodivné jídlo, které připomínalo spíše jakési housenky než zeleninu, která se dá jíst. Tehdy by mě však ani nenapadlo, že tuto velice zvláštní a raritní plodinu, budu za pár let naprosto milovat. Název této plodiny se může různě lišit - bamies, okra či ibišek. Tak či tak, vždy se jedná o stejnou surovinu.

Z dětství si pamatuji, jak babička s dědou často mluvili o nějaké plodině, jejíž jméno - Bamies, pro mě znělo stejně divně jako historky o její úžasné chuti. Historek o čaji a pokrmu z ibišku bylo nespočet, a jelikož se u nás velice často vařil čaj ze šípku, babička nikdy nezapomněla opomenout, že chuť je velmi podobná ibiškovému čaji, jehož obliba je zejména v arabských zemích.

Pokaždé, když přijedu k nám na ostrov Krétu, ptá se mě naše prababička, co bych chtěl uvařit a já ji vždy řeknu tři věci: Chochlios (krétští šneci), Radikia (salát z pampeliškových listů) a Bamies (Ibišek/Okra). Když jsem okru sháněl zde v Česku, byl jsem naprosto zdrcen, jelikož se mi ji vůbec nedařilo nikde najít. Ovšem poté jsem narazil na arménský obchod Repraha, kde se dá sehnat snad vše, co si milovník jídla jen může představit.

Tento týden mi přišla první zásilka, tak jsem se hned pustil do vaření. V Řecku se okra používá jednak jako hlavní chod, ale také jako příloha, která se připravuje zároveň s masem. Já si však řekl, že bych mohl udělat menší inovaci a použit své kvašené zlato – kvašené citróny.

Bamies (okra) s kvašenými citróny

Doba přípravy: 20 min

Celková doba vaření: 30 min

300gr okry

50gr najemno nakrájených kvašených citrónů

citróny (pokud možno bio)

1 plechovka rajčat San Marzano

1 šalotka

3 stroužky česneku

1dcl olivového oleje

petrželová nať

mořská sůl

čerstvý pepř

Na olivovém oleji osmažte šalotku a česnek.

Poté přidejte rajčata, nasekané kvašené citróny a přiveďte k varu. Následně přidejte okru s 1dcl vařící vody, jen lehce osolte, jelikož citróny jsou hodně slané a přidejte lžičku medu.

Vařte po dobu 15 minut, dokud nebude okra měkká. V tuto chvíli oheň vypněte a společně s 1dcl olivového oleje přidejte půlku nakrájeného citrónu a lehce promíchejte. Nezapomeňte dle chuti opepřit a na talíři jídlo posypat čerstvou petrželkou.

PS: Jídlo je velice lehké na přípravu a jsem si víc než jistý, že může ohromit spoustu konzervativních lidí.

PS: Nebojte se objednat okru z uvedeného internetového obchodu (http://www.repraha.cz), komunikace je velmi dobrá a pan majitel vám sám zavolá, aby se ujistil, že to opravdu myslíte vážně.

A dnes si dáme velmi příjemnou věc od zpěvaka, který si říká Majozi - Fire

Zasílat novinky

© 2015 by Nikos Kuluris