Plněné cuketové květy a nejen to...

Pokud někdy zavítáte do Řecka, tedy nejen do Řecka, ale i Turecka a arabských zemí všeobecně, budete jistě překvapeni, co vše se plní a jí. Je to dané zejména hojností zeleniny, která se připravuje snad na milion různých způsobů.

Mezi mé oblíbené plněné jídlo patří plněný cuketový květ rýží. Musím říct, že to je jedno z jídel, na které se na Krétě opravdu moc těším, obzvláště, když je babička umí tak geniálně.

Cuketové květy jsou něco, co se v Česku velmi špatně hledá, ale díky velké oblibě cuket v posledních letech, se začínají sem tam objevovat.

Chuť, kterou vám cuketové květy poskytnou, je naprosto neuvěřitelná, a přestože se to může mnoho Středoevropanům zdát jakkoliv divné, budou zcela jistě velmi mile překvapeni.

Krom cuketových květů se teď v létě hodně plní i listy vinné révy, kterým se říká dolmades.

Toto slovo pochází z turečtiny a plněné vinné listy mají svou velkou oblibu v podstatě od Řecka až po Irán. Já je sám velmi rád připravuji a pokaždé, když se objeví na talíři, tak se po nich jen zapráší.

Plnit samozřejmě můžete kde co - od rajčat a paprik přes lilky, brambory a cukety. Každá zelenina má to své a dohromady se to úžasně doplňuje.

Nejlepší na tom všem je, že vám stačí jen jedna náplň, kterou použijete na veškeré plnění. Já poprosil babičku a ta mi tu svou velmi ráda prozradila.

Náplň na vinné listy, cuketové květy, papriky, rajčata, lilky... a vlastně cokoliv dle chuti. (o:

Doba přípravy: 15min

Celková doba přípravy: 1hod

1-2 šalotky,

1-2 mrkvičky

oloupaná rajčata

hrst kulatozrnné rýže

petželová nať

olivový olej

mořská sůl

čerstvý pepř

drcený kmín

citrónová šťáva ze 2 citrónů

Veškerou zeleninu oloupejte a nakrájejte na menší kousky a rozmixujte v mixéru.

Vznikne vám vcelku velmi tekutá hmota, do které přidáte rýži, nakrájenou petželku, ol. olej a dochutíte solí, pepřem a kmínem. Připravte si veškerou zeleninu na plnění a pečlivě ji vydlabejte.

U rajčat můžete použit vnitřky do náplně. Do každé zeleniny vložte tak do půlky náplň, jelikož během pečení rýže nabyde. Připravte si bramboru nakrájenou na kolečka a každou zeleninu přikryjte tímto kolečkem jako pokličku.

Vinné listy (Dolmades) omyjte a spařte horkou vodou, aby vám změkly. Náplň dávejte do listů z té strany, kde má list žíly, tak aby druhá strana byla lesklá a hladká. List balte jako balíček a klaďte dokola do kastrolu zabalenou stranou dolů.

Cuketové květy (Anthous) jsou na plnění mnohem jednodušší.

Do každého květu stačí jen jedna lžička a špičky květu zahnete dovnitř, aby se květ uzavřel. Takto naplněné květy skládejte do kastrolu po patrech, a nakonec na ně vylijte citrónovou šťávu, olivový olej, zatižte talířem a nalijte horkou vodu, která bude tak centimetr nad hladinou.

Vařte tak 20-30 minut a nechte vše i s talířem dalších 20 minut odpočinout před samotným podáváním.

PS: K jídlu se perfektně hodí řecký jogurt, který se v podstatě servíruje s dolmades či anthous (plněné cuketové květy) vždy.

PS: Cuketové květy se musí sbírat vždy ráno, kdy jsou otevřené, později se zavírají a už je tak jednoduše nenaplníte. Pokud je posbíráte ráno, klidně je uchovejte v lednici stejně jako salát přikryté navlhčeným kuchyňským ubrouskem. Takto vydrží i týden.

PS: Vinné listy sbírejte výhradně od nevinařů, jelikož vinaři povětšinou svou vinnou révu chemicky ošetřují a takové listy určitě jíst nechceme.

A dnes opět Foals a jejich 2. singl...už se nemohu dočkat na jejich desku. Mimochodem, věděli, jste, že zpěvák Yannis Phillipakis taky pochází z Kréty.

Zasílat novinky

© 2015 by Nikos Kuluris