top of page

Šneci - Chochlious

Když se řekne šnek, spoustu lidí jistě napadne něco slizkého a nechutného. Pro mě však šnek znamená jednu z největších pochoutek, kterou si na Krétě vždy dopřávám plnými doušky.

Málokdo ví, že národní krétské jídlo jsou šneci (Chochlios). Když jsem to před časem řekl svému dobrému kamarádu Romanu Vaňkovi, tak mi to nechtěl ani uvěřit. Říkal: “Já jsem si vždycky myslel, že šneci se jí jen ve Francii a ty mi říkáš, že jíte na Krétě šneky úplně normálně?!“. Šneci se na Krétě opravdu jí stejně normálně jako pečená kačena v Česku.

Když jsem dorazil na Krétu, babička se mne hned ve dveřích zeptala, zda má připravit Chochlius. Tak se totiž šnekům říká v krétském nářečí. Děda jezdívá týden co týden za svými ovečkami, které má vysoko v horách a právě i tam sbírá šneky, které pak přiveze babičce. Babička je pak všechny probere, a buď v suchém prostředí uskladní, nebo je rovnou zpracuje.

Samotné skladování je velmi jednoduché. Šneci se totiž v případě nedostatku potravy zakuklí a dokážou tak přečkat i několik měsíců. Babička tak má v garáži zavěšené síťové pytle se šneky a pokaždé, když má na ně chuť a není zrovna půst, který dodržuje velmi přísně, tak po nich tu a tam sáhne a připraví je k obědu.

Samotné zpracování je taktéž velmi jednoduché. Stačí je dát do kastrolku s trochou vody a mořské soli a děje se doslova alchymie.

Šneci ze sebe pustí mraky toxinů a nečistot, kterých se při tepelném zpracování zbavují jako první. Následně se voda slije a každý šnek se velmi důkladně očistí.

Další zpracování už je libovolné a zcela záleží na dané chuti.

Na Krétě se šneci nejčastěji připravují smažením, a sice buď obalované v mouce či s rozmarýnem. Další velmi častá a oblíbená příprava šneků je jako součást pilafu. Pilaf může být nejrůznější, nejčastěji se však jedná o rýži či bulgur, častá taktéž bývá částečně zpracovaná pšenice, která se podobá bulguru. Veškeré pilafy jsou na Krétě časté a velmi chutné. Přidávají se do nich rozmixovaná rajčata a jiná zelenina, která jídlu dodává o to lepší chuť.

Když dostanete do ruky šneka poprvé, asi si vůbec nebudete vědět rady, co s ním. Je zde malinkatý problém a to je ten, jak šneka vyndat z ulity. Tento problém však velmi lehce vyřešíte malou vidličkou, kterou po směru ulity zapíchnete do masa šneka a ve šroubovitém směru ho pomalinku vyndáte. Jedná se o velmi jednoduchý grif, který si u 5. šneka naprosto osvojíte.

Pokud budete mít možnost šneky objednat v zemi, kde se jí opravdu čerství a ne zmražení, pak neváhejte tuto příležitost využít. Jedná se určitě o velký zážitek, na který, ať už jim budete holdovat či ne, budete vždy vzpomínat.

Nedávno se mě někdo ptal, jak šneci chutnají. Kdybych je měl k něčemu přirovnat, tak by to snad mohly být jen houby...ale šneci, alespoň ti naši krétští, jsou opravdu něco unikátního.

A to nejlepší nakonec. Přivezl jsem si z Kréty celý balík šneků, které se chystam nasadit k nám na pozemek, kde máme ovce. Určitě budu informovat...

A zde je píseň, kterou si teď pouštím často: Ben Howard - I Forget When We Were

bottom of page