top of page

Patrelantonis - pravá chuť ryb


O „mém“ ostrově Kréta už zde bylo napsáno tolik, avšak jedna nemalá etapa tady stále chybí, a sice ryby a mořští živočichové.

Snad na každém z řeckých ostrovů, jsou ryby a mořské potvory součástí každodenní stravy. Když se zeptáte lidí z ostrovů, jestli jí často mořské živočichy, odpoví vám: „A vy ne?“. Je to logická odpověď, jelikož tam ani moc lidí, kteří by je nejedli, nenajdete.

To, co pro nás v Česku může být čerstvá ryba, to je pro ně velmi často již naprosto nepoživatelná ryba, která už je za hranici čerstvosti. Bývá častým zvykem, jet pro ryby brzy ráno přímo k přístavu, protože jedině tam koupíte ty nejčerstvější ryby. Když jsem řekl babičce, že zajdu koupit ryby do rybárny dopoledne, tak řekla, že nepřipadá v úvahu, že tyto ryby už rozhodně nejsou bezpečné.

Vím, že mnoho lidí, co navštíví Krétu, si dávají ryby velmi často, a proto jsem se rozhodl pro ty, kteří to ještě mají v plánu, napsat menší přehled nejrůznějších úprav mořských ryb a živočichů a také doporučit jednu z nejlepších Psarotavern (rybí taverna), které jsem snad navštívil – Patrelantonis.

Je opravdu velmi těžké, najít tu pravou dobrou restauraci, obzvláště pokud se jedná o specifickou kuchyni. Rybích taveren je na Krétě opravdu hodně, ale jen málokterá je vám opravdu schopna nabídnout to nejčerstvější, co moře nabízí. Snad pokaždé, když jsem na Krétě, tak Patrelantonis navštívím. Specifikum je sezónní menu, ale v podstatě menu ani nepotřebujete, jelikož obsluha vám sama poradí, co si máte dát, aniž byste museli vůbec jídelníček otvírat.

Je zvykem, že vám jako první přinesou mořské plody. Povětšinou to bývají mušle (midia) či delikátní bruschetta s avokádem, vajíčky mořského ježka a mořskými řasy.

Dále můžete ochutnat třeba plněné zelné listy rýží a mořskými živočichy nebo smažené čerstvé kalamáry.

Dušená sépie na víně je jedno z mých nejoblíbenějších jídel zde.

A pečená chobotnice na olivovém oleji s tymiánem je naprosto delikátní věc pro každého, kdo miluje chobotnici, která se vám vyloženě rozplývá na jazyku.

Když už přijde řada na ryby, tak opět přichází vyloženě koncert. Na výběr jsou vždy 2-3 nejčerstvější ryby, které byly vyloveny ještě tentýž den místními rybáři. Pokud si zvolíte vyfiletování ryby, její úprava je naprosto úžasná.

Ne neobvyklá je dušená úprava s krétskými travinami, čímž se vám na stole objeví chuť, kterou v podstatě nedostanete vůbec nikde.

V mém případe to byl mečoun. Velmi obvyklá a oblíbená příprava je pečená ryba v solné krustě.

A pak jsou zde záležitosti, které jsou naprostá specifika a diamanty krétských vod. Můj nejoblíbenější mořský pokrm jsou vajíčka mořských ježků, které se v tomto podání nikde jinde nevyskytují. Mořským ježkům se na Krétě říká Achinous a je to opravdu delikátní záležitost. Letos jsme strávili velmi vášnivou debatu nad rozdílem vajíček ježků ze Středozemního moře a ježků z Atlantického oceánu, které jsem ochutnal v Americe.

Letos se mi stala naprosto úžasná věc, kdy jsem byl při okamžiku, kdy právě vylovili langusty, které do této restaurace hned sám rybář donesl. Při dotazu, jaký způsobem langusty připravují, mi bylo zodpovězeno, že snad není nic lepšího, než humra uvařit s bylinkami a podávat ho s rozpuštěným máslem.

Abych to vše nějak shrnul. Zažil jsem spoustu rybích restaurací, nicméně jen málokterá vás dokáže až tak moc ohromit a přinést vám na stůl tu nejlepší úpravu toho nejčerstvějšího, co moře vůbec nabízí.

A i dnes jsem sahl po Foals, jelikož už za pár dní bude jejich nová deska na světě a ja se nemohu dočkat.

bottom of page