top of page

Briam - řecké ratatouille

Jedno z jídel, které si pamatuji z mládí, je pečená zelenina na milion způsobů. Každopádně, nejčastějším jídlem bylo tzv. Briami, jehož chuť i vůni si budu pamatovat věčně a byla by velká škoda, kdybych se s vámi o toto jídlo nepodělil.

Briam

Pokaždé, když začala alespoň trochu zrát letní zelenina, která se dá tepelně zpracovat, babička ji zpracovala tak, že celá domácnost jen mlaskala. Bohužel, jako dítě jsem tento um nikdy nedocenil a vždy se na všechny tyto neuvěřitelné dobroty díval nevěřícně a s pohrdáním, za což se dnes samozřejmě stydím. Přesto, přišla chvíle, kdy jsem veškerá tato jídla hltal i já a dnes je to pro mne chuť mého dětství.

Babička měla vždy svou zahrádku, na které si pěstovala snad úplně vše. Pamatuji si, že již tehdy pěstovala cukety, lilky, různé fazole a lidé na nás vždy koukali, co to nosíme ze zahrady, jako na exoty. No, dnes na tuto dobu rád vzpomínám, ale tehdy se mi vůbec nelíbilo, že se nám lidé posmívají i z toho důvodů, že jíme o tolik jiné jídlo, než jedli oni.

Dnes, jak už to v životě bývá, se vracím ke svým kořenům, které jsou minimálně z polovičky skryté právě v jídle a v receptech s nim spojených. A tak jsem se po dlouhé době odhodlal uvařit něco, co jsem naposledy jedl od svého taťky, což už je pěkná řádka let. A byla by velká škoda ještě chvíli nezúročit letní dary, které stále sklízíme.

Briam

Doba přípravy: 20min

Celková doba vaření: 1hod 30min

1-2 brambory, oloupané a nakrájené na větší kousky

1 velký lilek, nakrájený na větší kousky

2-3 šalotky, rozkrojené napůl a nakrájené na plátky

3-4 vajíčková rajčata (typ San Marzzano), spařená, zbavená slupky a nakrájená najemno

2-3 mrkve, nakrájené na větší kousky

1 červená paprika, nakrájená na větší kousky

1 zelená paprika, nakrájená na větší kousky

hrst zelených fazolkových lusků zbavených konců

hrst čerstvé petrželky hladkolisté

1 dcl olivového oleje

mořská sůl

čerstvý pepř

Předehřejeme si troubu na 200 stupňů a dáme si vařit vodu. Mezitím si připravíme Mise en Place,

Mise en Place

tak abychom měli veškerou zeleninu připravenou na vaření. Vykrojte z rajčat ústí stonku, zalijte je horkou vodou a nechte je ve vodě tak 5 minut. Do pekáče vložte veškerou zeleninu a brambory, přičemž mrkvičku s brambory vložte jako první a následovně od nejtvrdší zeleniny po nejměkčí, tak aby se nám zelenina pekla stejně a nerozvařila se. Rajčata zbavte slupky, nasekejte je najemno a vložte do mixéru, kde je společně s troškou horké vody rozmixujte. Do rajčatového pyré přidejte sůl, pepř a olivový olej, celé to nalijte na zeleninu a jemně promíchejte.

Pečící nádobu přikryjte alobalem a vložte do trouby. Po hodině a půl nádobu odkryjte, jemně promíchejte a nechte ještě péct 15-20 minut. V okamžiku, kdy je veškerá zelenina maximálně měkká, vytáhněte pekáč z trouby a přimíchejte čerstvě nasekané listy petrželky a trochu čerstvého olivového oleje.

Briam

PS: Toto jídlo se perfektně hodí jako hlavní jídlo, ale můžete ho použit jako přílohu nebo jako součást Meze.

PS: Já jsem k servírování dále přidal krétský sýr mizithra, který má obdobnou konzistenci i chuť jako slovenská brynza, ale vy můžete použít jakýkoliv bílý sýr typu feta.

A dnes nás bude provázet jeden z mých nejoblíbenějších zpěváku a skladatelů Ben Howard - Only Love

bottom of page