top of page

Sezamové tofu

Od posledního příspěvku s tofu již uplynulo spoustu času, a tak jsem se rozhodl přidat další recept, který jsem si naprosto zamiloval. Na první pohled se může zdát, že je to lehce složitější recept, ale poté, co se trošičku začtete, zjistíte, že je velmi jednoduchý a dokonce by mohl sloužit pro chvíli, kdy se vám nechce až tak moc vyvařovat.

O tofu se píše a psalo vcelku dost. To, že je výborným zdrojem bílkoviny, aniž bychom si nějak výrazně znečisťovali naše potrubí, to je jistě známo. Ale možná málo lidí ví, že tofu má extrémně málo kalorií a vysoké hodnoty železa, takže má opravdu velmi prospěšné vlastnosti pro nás organismus.

Je sice pravda, že tofu není bůhvíjaký velký chuťový zážitek, ale když se mu trochu pomůže, dostaneme z něho něco, co se tím zážitkem může lehce stát.

Recept, který jsem si připravil, je v podstatě japonská verze, která i v samotném Japonsku není až tak běžná.

Sezamové tofu

Dobá přípravy: 15 minut

Celková doba vaření: 30 minut

300gr tofu

hrst katsuobushi (bonito vloček sušeného tuňáka) nasekané najemno (http://www.susi.cz/vyrobek/katsuobushi-suseny-tunak-20-g) 2 lžíce sezamových semínek

cizrnová mouka nebo obyčejná hladká mouka

2 vejce

sójová omáčka bez glutamanu a s menším obsahem soli

rýžový ocet/vinný ocet

jarní cibulka nakrájená na kolečka

50gr čerstvého nastrouhaného zázvoru

mořská sůl

Zapneme si troubu na 200 stupňů. Vajíčka rozklepneme a rozkvedláme, dokud nám nevznikne žlutá emulze. Do další nádoby si nasypeme cizrnovou mouku a do třetí nádoby bonito vločky, které smícháme společně se sezamovými semínky.

Tofu nakrájíme na plátky, mělo by vám vyjít tak 4-5 plátků, které kuchyňským papírem jemným stlačením pořádně vysušíme.

Tofu nejprve obalíme v mouce, poté se jemným poklepáním po tofu zbavíme přebytečné mouky, dále obalíme vajíčkem a naposledy jemně obalíme ve směsi bonito-sezam a odložíme na pečící papír na pečící plech.

Takto obalíme všechny dílky tofu a celý plech vložíme na 20 minut do trouby. Mezitím si připravte ostatní přísady do servírovacích misek. Sójovou omáčku smíchejte s vinným octem v poměru 4:1. Tofu je hotové v okamžiku, kdy se začne jemně nafukovat. Vše naservírujte najednou.

PS: Tradičně se toto tofu smaží, ale zjistil jsem, že pečené je o mnoho lepší, křupavější a hlavně bez přebytečného oleje.

PS: Pokud se vám nebude chtít objednávat katsuobushi, neboli bonito vločky, tak stačí, když tofu obalíte jen do sezamových semínek. Výsledek ovšem nebude zdaleka tentýž.

PS: Je velmi důležité najít si svou oblíbenou značku sójovky. Sójovek je na trhu opravdu mraky, ale dá se najít i velmi chutná a přitom bez glutamanu a zbytečně přebytečné soli.

PS: Pokud nemáte cizrnovou mouku, nahraďte ji klasickou moukou, rozdíl je však znatelný.

bottom of page