top of page

Fasolakia - řecké národní jídlo

Jelikož jsou teď fazolky na trzích naprosto běžným artiklem, rozhodl jsem se je zařadit do receptů, dokud je ještě čas. Jedná se o způsob, jak je nejčastěji vařívám já a je to recept, který u nás v rodině koluje již po dlouhou dobu a který si jistě zamilujete.

Jedno z nezapomenutelných traumat z české školní jídelny jsou fazolky na smetaně. Nikdy, opravdu nikdy jsem nedokázal sníst ani jedno sousto, jelikož kombinace fazolek se smetanou mi přišla natolik bizardní, že jen pohled na toto jídlo mi naháněl husí kůži.

U nás doma se totiž zelené fazolky jedli horem dolem. Vždy jsme jim říkali Fasolakia a byla to klasická příprava fazolek tzv. na červeno, jak se řecky říká. Babička s dědou tyto fazolky měli na zahradě, a tak když dozrávaly, všichni jsme se těšili, že zas bude celý byt vonět tímto jídlem.

Když jsem s taťkou poprvé připlul lodí na náš ostrov Kréta, snad první jídlo, které jsme si s taťkou v taverně ve městě Rethimno dali, byly fazolky. Nedalo mi to a zeptal jsem se ho, proč se fazolky v Řecku tolik jí a odpověď byla v podstatě jasná. Fasolakia jsou řecké národní jídlo a každý toto jídlo miluje.

Je pravda, že snad není řecká domácnost, která by čas od času fasolakia nevařila. Fasolakia se vaří na mnoho způsobů. Někdo je vaří dohromady s jehněčím masem, což se často vařívalo i s námi a kombinace je to přímo vražedně úžasná. Někdo k nim přidává brambory nebo cukety, tak jak to vždy dělala babička. Ale já je nejčastěji vařím čistě s rajčaty.

Fasolakia

Doba přípravy: 20min

Celková doba vaření: 1hodina

500 gr zelených/žlutých fazolových lusků

2 šalotky

1 stroužek česneku

6 rajčat, spařených, oloupaných a rozmixovaných

1 dcl olivového oleje

3 bobkové listy (pokud možno čerstvé)

půlku skořice

svazek nasekané hladkolisté petrželky

šťáva z půlky citrónu

mořská sůl

čerstvý pepř

Dáme vařit vodu, rajčata zbavíme ústí stonků a zalijeme vařící vodou.

Fazolky ponoříme na hodinku do ledové vody, následně je zbavíme konců, a pokud jsou příliš dlouhé, přepůlíme je napůl.

Rajčata nasekáme a rozmixujeme s trochou horké vody.

Šalotky nakrájíme najemno a na olivovém oleji je s trochou soli osmažíme doměkka, nespálíme! Do kastrolu vložíme najemno nakrájený česnek a necháme jen pár sekund zahřát, aby vypustil aroma, přidáme fazolky, rajčata, bobkový list, skořici, sůl, pepř a olivový olej. Vše pořádně promíchejte, přiveďte k varu a stáhněte plyn, aby vše jen probublávalo. Přikryjte kastrol pokličkou. Po půl hodině pokličku odkryjte a zkontrolujte měkkost fazolek, měly by být natolik měkké, že nožíkem lehce vklouznete dovnitř. Pokud jsou fazolky měkké, vypněte plyn, přimíchejte citrónovou šťávu a nasekanou petrželku.

PS: Jídlo je nejlepší, když je lehce uležené, alespoň hodinku. A i přestože jsme na něj použili relativně mnoho oleje, doporučuji ještě tak půl deci olivového oleje přilít za studena.

PS: Výborně se k němu hodí ovčí sýr, a pokud budete chtít, přidejte k fazolkám cukety nebo brambory.

PS: Vůbec není od věci fazolky vařit dohromady s masem, jen v tomto případě bych doporučoval použít litinový hrnec, který můžete přikrýt a vložit na 1-2 hodinky do trouby na 190 stupňů.

Dnešní píseň nám zahraje kapela Sleeping at Last - Turning page

bottom of page