top of page

Dušená pražma s Pak Choi

Nedávno jsem zde představil Pak Choi (čínské zelí), který je zcela určitě velké obohacení každého jídelníčku. Na samotný závěr receptu jsem zmínil, že vám zde přinesu ještě další recepty a dnes tady mám jeden z nich.

Nikterak se netajím se svou nezkrotnou oblibou k rybám a mořským plodům. Patří mezi mé téměř každodenní stravovací návyky, na které jsem příslušně hrdý. Setkávám se často s lidmi, kteří mají k rybám odpor, o mořských plodech nemluvě, a já se jim pokaždé snažím vysvětlit, že to filé, které bylo na pokraji hniloby, co jedli ve školní jídelně, opravdu není ta pravá rybí chuť čerstvého moře. Tak nebo tak, myslím si, že právě ony ryby v českém prostředí utrpěly a stále trpí nejvíce křivdy. Možná i z tohoto důvodu se snažím lidem alespoň trochu přiblížit svět ryb takový, který vás rozhodně jen obohatí.

Říkal jsem si, jak zkombinovat asijský Pak Choi s rybou a napadl mne nápad, který jsem si musel hned vyzkoušet. Myslím, že výsledek je docela překvapivý a potěší zejména ty dobrodruhy, kteří rádi poznávají něco nového.

steamed sea bass with pak choi

Dušená pražma s Pak Choi

Doba přípravy: 15min

Celková doba vaření: 15min

1 pražma, případně filety pražmy

2 svazky Pak Choi

1 lžička oloupaného a na nudličky nakrájeného zázvoru

2 stroužky česneku, zbavené středu a najemno posekané

hrst jarní cibulky, nakrájená na tenká kolečka

2 lžíce sójové omáčky (pokud možno s nižším obsahem soli)

1 lžíce sezamového oleje

1 lžíce saké nebo rýžového octu

Napusťte vodu do ¾ spodní části napařovacího hrnce, přiklopte pokličkou a dejte vařit.

Vrchní část hrnce obalte alobalem nebo pečícím papírem tak, aby vám tekutina nestekla do spodní části hrnce.

V míse smíchejte veškeré ingredience, kromě ryby a Pak Choi. Odsekněte spodní část Pak Choi a pořádně promyjte.

Polovičku jednotlivých listů Pak Choi klaďte na alobal do vrchní části napařovacího hrnce, na ty položte rybu a to vše zalijte směsí, kterou jste si připravili v míse. Malé růžičky Pak Choi, které vám zbyly si zatím ponechejte stranou.

V okamžiku, kdy začne voda vařit, vložte horní část hrnce na spodní s vodou, ztlumte oheň a nechejte dusit. Po 5 minutách přidejte odložené malé růžičky Pak Choi kolem ryby a opět nechejte dusit tak 5-10 min, dokud nebude ryba měkká.

Opatrně přendejte rybu na talíř i s Pak Choi a veškerou šťávou, která kolem ryby bude.

PS: Je velice důležité, aby byla ryba čerstvá. Pražmu můžete zaměnit s mořským vlkem, ale nejsem si jistý, zda-li tato kombinace chutí bude fungovat například s lososem.

PS: Chuť, která vám vznikne je neopakovatelná a velice originální. Je to láska na první ochutnání, takže se toho rozhodně nebojte.

A jelikož jsem teď plný koncertní nalady, je zde jedna píseň od Bena Howarda právě z koncertu:

bottom of page