Pečené růžičkové kapusty s tofu

22.11.2015

Když jsem se zamýšlel, co mi ještě zbývá doplnit k právě probíhajícímu podzimu, zjistil jsem, že už to je jen pár plodin. Jedná se o jedlé kaštany a růžičkovou kapustu. Kaštanům se budu věnovat příště, a tak zbývá ona kapustička.

 

Jedno z dalších školo-jídelních traumat jsou právě růžičkové kapusty. Bohužel, tohoto traumatu jsem se zbavoval opravdu dlouho a teprve nedávno, na popud pana Cuketky, jsem tuto nechuť z dětství konečně překonal. (o:

 

Vybral jsem si pro vás vcelku jednoduchý recept, který si připravíte poměrně snadno a rychle. Tomuto typu pokrmu se obecně říká stir fry. Stir fry bylo přivedeno do západní kuchyně z Číny a dnes už je naprosto zdomácnělé. Jedná se v podstatě o velice rychlé smažení ve woku při poměrně vysokých teplotách. Dnes je tato příprava jídla velice populární nejen ve světě, ale i v Praze. Tento druh přípravy vzkvétá zejména v nejrůznějších asijských podnicích, jako jsou například noodle bary.

Pokud nemáte pánev wok, která stejně vyžaduje speciální silnější hořák, nezoufejte, tento recept jsem připravil tak, aby byl se dal použít v podstatě v jakékoliv domácnosti.

 

Pečené růžičkové kapusty s tofu 

Doba přípravy: 30min

Celková doba vaření: 30min

Porce pro 3-4 osoby

 

              1 lžička čerstvého zázvoru, očištěného a nakrájeného na          tenké nudličky

              1 lžička čerstvého chilli, nakrájeného nadrobno

              1 lžička česneku, zbaveného středu, nakrájeného na plátky

              listový koriandr

              sezamová semínka, opražená

 

            Růžičková kapusta

            500gr růžičkových kapustiček

            olivový olej

            mořská sůl

            čerstvý pepř

 

            Tofu

            200gr tofu

            5 lžic sójové omáčky bez glutamanu nebo omáčky tamari

            2 lžičky sezamového oleje

            2 lžičky rýžového octu

            2 lžičky medu

            1 lžička sušeného chilli (množství podle svého uvážení)

 

            2 hrsti jasmínové rýže

            1 hrníček kokosového mléko

 

           

Kvádr tofu si nakrájíme na malinké kostičky a vložíme do uzavíratelné nádoby. V misce si rozmícháme sójovku, sezamový olej, rýžový ocet, med, čili a zalijeme touto marinádou tofu. Celou nádobu pevně zavřeme a opatrně tofu protřepeme, ať se nám tofu propojí s marinádou a zároveň nerozbije. Necháme uležet v lednici alespoň půlhodinky, ale ideální je si naložit tofu přes noc.

 

Propláchneme si rýži, dokud nám nebude téct čirá voda. Do rýžovaru dáme jasmínovou rýži, kokosové mléko a vodu tak, abychom měli poměr 3:2 (tekutina:rýže) a dáme vařit.

 

Předehřejeme si troubu na 220 stupňů. Růžičkové kapusty namočíme do studené vody na 15 minut, očistíme od špinavých lístků a konců a podélně je rozpůlíme. Vložíme do misky, pokapeme olivovým olejem, lehce posolíme, popepříme čerstvým pepřem a vše promícháme.

Růžičkovou kapustu rozprostřeme na plechu s pečícím papírem.

Na druhou půli plechu taktéž opatrně rozprostřeme tofu, ale bez marinády, kterou budeme později potřebovat, a vložíme na 15 minut do trouby.

 

Rozpálíme si malou pánev a prudce opražíme sezamová semínka, ale pozor – nespálit!

 

Očistíme a nakrájíme si zázvor, česnek a chilli, což je v podstatě základ pro jakékoliv thajské stir fry.

Na pánvi si rozpálíme kapku oleje, prudce na pár sekund opražíme zázvor, česnek a chilli a hned vložíme marinádu. Přivedeme k varu, stáhneme oheň a jen krátce vaříme, dokud nám marináda nezhoustne.

V okamžiku, kdy nám růžičkové kapusty s tofu krásně zhnědnou, vyjmeme plech z trouby. Na talíř dáme rýži, na ní růžičkovou kapustu, tofu, lehce pokapeme marinádou, posypeme sezamovými semínky a pár lístky koriandru.

 

PS: Jsem si jistý, že si tuto přípravu růžičkových kapustiček naprosto zamilujete. Já dříve kapustičky doslova nesnášel a dnes je vyloženě miluji.

 

PS: Nebojte se kapustičky téměř spálit. Karamelizace, ke které při tomto pečení dochází vyloženě kapustičkám svědčí.

 

A dnes mám pro vás další objev, který si říká Fink - Pilgrim

 

 

Please reload

Špenát z kopřiv

April 26, 2020

1/10
Please reload

© 2015 by Nikos Kuluris

Zasílat novinky