Cascara - Jemenské kávové slupky

Nejen ze zrn kávových třešní lze připravit lahodný nápoj, o kterém se v poslední době dovídáme čím dál tím více. Už jste vyzkoušeli cascaru? Jedná se o nápoj, velice podobný čaji, který se připravuje ze sušených kávových třešní.  Příprava cascary má delší tradici než káva samotná. O mnoho let dříve, než se káva začala pražit, se tento nápoj připravoval louhováním slupek kávových třešní. Je taktéž známý jako Keshir a má kořeny v Jemenu.

 

 

Velmi častým využitím kávových slupek je jejich použití jako hnojivo pro kávovníky. Na některých farmách je však cíleně zpracovávají k přípravě zmiňovaného nápoje. Slupky se získávají nejčastěji dvěma způsoby. Prvním způsobem je strojové oddělení slupky od kávového zrna, zatímco druhý způsob je šetrnější a dává vyniknout intenzivnějšímu chuťovému profilu. Při tomto způsobu se využívá suchá metoda zpracování, při které se kávové třešně suší na slunci a slupka se oddělí až poté.

 

Nápoj z cascary obsahuje kofein, ale také velké množství antioxidantů. Má příjemně sladkou chuť s tóny ovoce a mnohdy připomíná šípkový čaj. Její příprava není nijak složitá a zvládne ji opravdu každý. Nejčastěji doporučovaný poměr je 15 g cascary na 500 ml vody, přičemž tento poměr si můžete libovolně upravit podle druhu cascary a vaší chuti. Velmi jednoduše si ji připravíte pomocí french pressu, ale postačí i hrníček a sítko.

  • Před přípravou si french press, ve kterém budete cascaru louhovat, předehřejte horkou vodou.

  • Do french pressu nasypte cascaru a zalijte ji vodou o teplotě 94°C

  • Nechte cascaru louhovat 5-10 minut. Tuto dobu můžete přizpůsobit podle chuti.

  • Následně stlačte sítko french pressu.

     

    a čistý nápoj stačí jen slít do šálku.

     

Cascaru lze kombinovat se zázvorem, ovocnou šťávou či medem. Je na vás co vyzkoušíte, ale nejlépe chutná samotná. 

 

Cascaru si můžete lehce koupit u La Boheme Cafe.

 

PS: Takto připravenou Cascaru si v Ostravě můžete dát v mé oblíbené Ostravance u Černého stromu.  

 

(Veškéré fotky pořídila Nina Pavelková a text sepsal můj dobrý kamarád Rosťa Martýnek, za což jim patří velký dík)

 

A jelikož se blíží vydání nového alba mých oblíbených Coldplay, tak tady je malá ochutnávka: 

 

 

Please reload

Špenát z kopřiv

April 26, 2020

1/10
Please reload

© 2015 by Nikos Kuluris

Zasílat novinky