Cascara - Jemenské kávové slupky

Nejen ze zrn kávových třešní lze připravit lahodný nápoj, o kterém se v poslední době dovídáme čím dál tím více. Už jste vyzkoušeli cascaru? Jedná se o nápoj, velice podobný čaji, který se připravuje ze sušených kávových třešní. Příprava cascary má delší tradici než káva samotná. O mnoho let dříve, než se káva začala pražit, se tento nápoj připravoval louhováním slupek kávových třešní. Je taktéž známý jako Keshir a má kořeny v Jemenu.

Nina Pavelkova

Velmi častým využitím kávových slupek je jejich použití jako hnojivo pro kávovníky. Na některých farmách je však cíleně zpracovávají k přípravě zmiňovaného nápoje. Slupky se získávají nejčastěji dvěma způsoby. Prvním způsobem je strojové oddělení slupky od kávového zrna, zatímco druhý způsob je šetrnější a dává vyniknout intenzivnějšímu chuťovému profilu. Při tomto způsobu se využívá suchá metoda zpracování, při které se kávové třešně suší na slunci a slupka se oddělí až poté.

Nápoj z cascary obsahuje kofein, ale také velké množství antioxidantů. Má příjemně sladkou chuť s tóny ovoce a mnohdy připomíná šípkový čaj. Její příprava není nijak složitá a zvládne ji opravdu každý. Nejčastěji doporučovaný poměr je 15 g cascary na 500 ml vody, přičemž tento poměr si můžete libovolně upravit podle druhu cascary a vaší chuti. Velmi jednoduše si ji připravíte pomocí french pressu, ale postačí i hrníček a sítko.

  • Před přípravou si french press, ve kterém budete cascaru louhovat, předehřejte horkou vodou.

Nina Pavelkova
  • Do french pressu nasypte cascaru a zalijte ji vodou o teplotě 94°C

Nina Pavelkova
  • Nechte cascaru louhovat 5-10 minut. Tuto dobu můžete přizpůsobit podle chuti.

Nina Pavelkova
Nina Pavelkova
  • Následně stlačte sítko french pressu.

a čistý nápoj stačí jen slít do šálku.

Nina Pavelkova

Cascaru lze kombinovat se zázvorem, ovocnou šťávou či medem. Je na vás co vyzkoušíte, ale nejlépe chutná samotná.

Cascaru si můžete lehce koupit u La Boheme Cafe.

PS: Takto připravenou Cascaru si v Ostravě můžete dát v mé oblíbené Ostravance u Černého stromu.

(Veškéré fotky pořídila Nina Pavelková a text sepsal můj dobrý kamarád Rosťa Martýnek, za což jim patří velký dík)

A jelikož se blíží vydání nového alba mých oblíbených Coldplay, tak tady je malá ochutnávka: