Lilkové kari

06.12.2015

Mé první setkání se slovem kari, bylo v podání jakéhosi prapodivného koření, které připomínalo spíše dochucovadlo, než opravdové kari lístky.

 

Bohužel, na pravém pojetí tohoto nejen indického jídla, bylo v těchto končinách napácháno mnoho křivd. Naštěstí se s dnešní gastro-revolucí dávají pojmy a jídla do správných souvislostí, i když na to úplné urovnání si ještě dlouho počkáme.

Myslím, že zrovna pečlivě a kvalitně připravené kari, je to pravé zimní jídlo.

 

Jeho hustá omáčka a plná chuť by se mohla stát něčím, k čemu se budete vracet často a s velkou chutí.

 

A zde je právě jeden takový velice jednoduchý recept, který je sice klasicky bez masa, ale v tomto případě vám to určitě nebude vadit, jelikož samotné jídlo je velice bohaté na chutě.

 

Lilkové kari

Doba přípravy: 20min

Celková doba vaření: 1hod 30min

Počet porcí: 4 osoby

 

            2 velké lilky

            2 větší šalotky nadrobno nakrájené

            4 stroužky česneku, zbavené jádra a nakrájené na plátky

            1 lžíce zázvoru, oloupaného a nakrájeného na nudličky

            1 plechovka rajčat (ideálně San Marzzano), nakrájená na kostičky

            1½ šálku kokosového mléka (bez přidaných konzervantů a zvýrazňovačů)

            ½ šálku vody

            8 kardamových semínek

            2 lžičky koriandrových semínek

            1 lžička kurkumy nebo čerstvého Turmericu

            4 zrnka zeleného kardamomu

            ½ hrstky koriandrových lístků

            ½ hrstky mátových lístků

            1 lžíce (na jednu porci) řeckého jogurtu

            1 lžička sušeného chilli

            1 chilli paprička (podle své chutě)

            čerstvý pepř

            mořská sůl

            přepuštěné máslo

            olivový olej

 

Pečené lilky

 

Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Lilky šikmo nakrájíme a klademe na plech s pečícím papírem.

Pokapeme olivovým olivovým olejem, na každý lilek dáme špetku mořské soli a dáme péct do trouby, dokud nám lilky nezhnědnou a hlavně nezměknou.

 

Kari

 

V litinovém hrnci nebo v hrnci s těžkým dnem rozpalte přepuštěné máslo. Přidejte nakrájenou šalotku, semínka z černého kardamomu a sušené chilli. Ztlumte oheň a nechte cibulku pěnit 10-15 min dokud nám úplně nezměkne a nezežloutne.

 

Na prkýnku rozbijte zelený kardamon, vyjměte semínka a vložte je do hmoždíře společně s koriandrem a černým pepřem, vše rozdrťte.

 

 

Když nám cibulka změkne, přidejte rozdrcené koření, kurkumu, česnek a zázvor (toto je povětšinou základ pro jakékoliv kari).

Vařte pár minut a přidejte nakrájená rajčata, kokosové mléko, vodu a upečené lilky.

Zvedněte plyn na sporáku a opatrně vše promíchejte, aby se  lilky nerozbily. Za občasného míchání vařte dokud vám omáčka nezhoustne.

 

Když máte celé kari hotové, lilky by stále měly držet tvar a omáčka by měla být spíše hustší – gulášového typu.

 

 Na celý závěr vmíchejte do kari nasekaný koriandr a mátu, kari tak dostane svou finální chuť. 

 

S kari se vždy perfektně hodí rýže. Já použil basmati hrubozrnou rýži, kterou objednávám z arménského obchodu, ale můžete použit i jasmínovou rýži vařenou v kokosovém mléce.

 

Dnešní jídlo vám bude doprovázet kapela, která si říká Radical Face a jejich Welcome Home

 

 

 

Please reload

Špenát z kopřiv

April 26, 2020

1/10
Please reload

© 2015 by Nikos Kuluris

Zasílat novinky