top of page

Krétská čočka

Jedno ze základních řeckých jídel, které v řecké rodině přistane na stůl minimálně jednou týdně, jsou fakies (čočka).

Cretan Lentils

Fakies, neboli čočka, se v Řecku dělá na nepřeberné množství způsobů. Spousta rodin má své recepty, které si dědí po koleni a mají svou specifickou chuť. Říkávalo se, že podle fakies jste většinou zjistili, odkud rodina pochází. Například, ta rodina, která používala skořici a badyán, pocházela původem z dnešního Turecka, anebo ta, která do ní přidávala šneky, je s naprostou určitostí z Kréty. Způsob, jakým se čočka připravovala, má taky spoustu různých variant. Povětšinou se potkáte spíše s hutnou variantou ala polévka, ale můžete se setkat i se salátem, pečenou čočkou nebo s karbanátky z čočky.

U nás doma se nejčastěji vařila čočka, která by mohla připomínat právě polévku. Přesto se ji nikdy nenazývalo polévkou, ale spíše jako hlavní jídlo, ke kterému se přidají ještě jiné chody.

Tentokrát jsem si trošičku pohrál s nahrazením varianty, která se na Krétě nejčastěji vaří. Na Krétě se totiž velmi často do nejrůznějších tradičních jídel, jako jsou fazole, čočka, cizrna, hrách apod... přidávají nejrůznější trávy. Z českých travin, které by se tomuhle mohly podobat nejblíže, to jsou pampeliškové jarní listy. Právě tyto listy jsou jen na jaře spíše sladší, než po zbytek roku, kde jsou velice hořké a trpké. Jelikož zde máme zimu a o trávách si můžeme leda tak zdát, vybral jsem pro vás jednu z asijských trav, které teď běžně koupíte na vietnamském trhu, a do jídla se perfektně hodí.

Jedná se o čínskou brokolici a je to další asijská plodina, kterou jsem si oblíbil a našla si v mém jídelníčku své důležité místo.

Chinese Broccoli

Krétská čočka

Doba přípravy: 30min

Celková doba vaření: 1hod

Počet porcí: 4-6 porcí

hrst hnědé kvalitní čočky (Berg Linsen)

rajčata v plechovce (San Marzzano)

1 šalotka, nadrobno nakrájená

1 stonek řapíkatého celeru, nadrobno nakrájeného

1 mrkev, nadrobno nakrájená

½ nakrájeného pórku

čínská brokolice/kapusta

3 stroužky česneku

1dcl bílého suchého vína

cherry rajčátka

zeleninový vývar

sušené chilli vločky

olivový olej

mořská sůl

čerstvě namletý pepř

Čínskou brokolici pořádně propláchněte. Do velkého hrnce nalijte vodu a dejte ji vařit. Do vroucí vody přidejte čínskou brokolici a 5 minut vařte. Sceďte, ale vývar nevyhazujte a ihned vložte do ledové lázně.

Připravte si Mise en Place (šalotka, mrkev, řapíkatý celer, pórek, česnek).

Mise en place

V litinovém hrnci nebo hrnci s těžkým dnem, rozpalte olivový olej, přidejte šalotku i se špetkou soli a stáhněte oheň. Restujte dokud šalotka nezměkne. Přidejte nakrájenou mrkev, řapíkatý celer, špetku soli a opět restujte do měkka.

Nakonec přidejte pórek. Po chvilce přidejte asi hrst hnědé čočky, vše promíchejte a přidejte rajčata z plechovky.

Cretan Lentils

Přiveďte do varu, rajčata vařečkou v hrnci rozbijte a vařte, dokud se většina šťávy nespojí a částečně nevyvaří. Poté přidejte bílé víno, opět svařte a nakonec přidejte vývar z čínské brokolice, přiveďte do varu, ztlumte oheň a nechte pod pokličkou probublávat.

Asi po 30 minutách nám čočka změkne, dle potřeby ještě přilijte vývar, aby čočka měla spíše vodnatější konzistenci. Vypněte plyn a přimíchejte nakrájenou čínskou brokolici. Případně dosolte, přidejte čerstvě namletý pepř a přilijte asi ½ dcl olivového oleje.

Před samotným servírováním, na pánvi s olivovým olejem lehce orestujte chilli vločky s česnekem. Přidejte cherry rajčátka a jen krátce je promíchejte tak, aby se obalila chilli a česnekem.

PS: Čínská brokolice se dá nahradit běžnou kapustou. Postup je stejný jako při přípravě čínské brokolice.

PS: Na Krétě se velmi používá celozrnný suchar,tzv. paksimadi, který je natolik rozšířený, že se běžně používá místo chleba. Je to v podstatě to nejlepší, co si můžete k tomuto jídlu dát.

Cretan Lentils

PS: K fakies se běžně podává feta sýr nebo jiný kozí sýr bílé měkčí konzistence, doplňuje tak jinak velmi komplexní chuťovou škálu.

A zde je jedna z mých nejoblíbenějších kapel, která mi opravdu hodně přirostla k srdci. Sleeping at Last - Taste

bottom of page