top of page

Vánoční krétské vepřové podle tety Despiny

Letošní svátky jsou pro mne ve znamení krétských Vánoc. Trochu netradičně jsem se odebral a odjel na Krétu, kde jsem se rozhodl slavit Vánoce ve zcela jiném duchu, než je zvykem v Česku.

Cesta na Krétu trvá přibližně 2 dny v autě, ale musím říct, že už bych jiný způsob přepravy, na tento zaslíbený středomořský ostrov, nevolil.

Věděl jsem, že vánoční svátky na Krétě, stejně jako tradice, jsou velmi odlišné od českých, ale vždy mne přeci jen něco překvapí.

Cretan pork belly

Letos to je neuvěřitelné krétské vepřové, jehož recept mi dala teta Despina. Jídlo jsem si dal u ní v Kouzine EPE, o které jsem zde již psal mnohem dříve a po prvním soustu jsem doslova žasl, jak může být něco jako vepřové tak lahodné a plné nezvyklých a přitom velice vánočních chutí.

Vánoční krétské vepřové (podle tety Despiny)

Doba přípravy: 30minut + marinování přes noc

Celková doba pečení: 2hodiny

500gr vepřového pupku nebo boku v celku bez kostí

1 šálek sójové omáčky

2 šálky balzamikového octu

mořská sůl

pepř

Marináda

šťáva z 5-ti pomerančů

3 hvězdy badyánů

2 stroužky česneku

3 lžíce medu

1 lžíce nastrouhaného zázvoru

Veškeré přísady smícháme s vepřovým masem a v uzavřené nádobě marinujeme v lednici přes noc. Pokud možno občas přetočíme maso tak, aby se nám marinovalo ze všech stran.

Druhý den si předehřejeme troubu na 180 stupňů, do pekáče vložíme maso i s marinádou, přidáme sójovou omáčku a balzamikový ocet. Pořádně posolíme, opepříme a celý pekáč přikryjeme alobalem. Poté na 2 hodinky vložíme do trouby.

Po dvou hodinách by se vepřové mělo rozpadat.

PS: Při krájení rozhodně použijte ostrý nůž a vepřový bok si nakrájejte na plátky, vše pak opět vložte do pekáče a celé naservírujte na stůl, uvidíte jak se po tomto jídle jen zapráší.

PS: K tomuto vánočnímu vepřovému se výborně hodí pečené brambory na rozmarýnu, ale jako přílohu můžete použít téměř cokoliv, včetně čočky nebo rýže.

A dnes jedna píseň, která mi už jen svou náladou připomíná Vánoce. Sleeping at Last

bottom of page