Dakos - Krétský suchar

13.01.2016

Jedna ze surovin, která mne provází od mého mládí, je paksimadi – tedy suchar. Ale ne jen tak ledajaký suchar, nýbrž jak se u nás říkalo - krétský suchar.

 

 

Samozřejmě, paksimadia jako taková se datují od nepaměti. Na Krétě se hrdě tvrdí, že paksimadi je nejstarší jídlo, které se doposud jí s velkou oblibou a četností. Není snad jediná krétská domácnost, která by nejedla paksimadi téměř každý den a Kréťani říkají, že paksimadi je Α i Ω celé gastronomie.

 

Jako malý si pamatuji, že když k nám někdo zavítal a viděl u nás suchary na stole, smál se mi, že jíme suchý chleba. Bylo téměř nemožné komukoliv vysvětlit, že my suchary jíme rádi a hlavně často. A že jejich užití je nesčetně bohaté.

 

Mám na vlastní kůži vyzkoušené, že nic vám nevyčistí střeva tak dobře, jako paksimadi. Před nějakým časem jsem dal svému kamarádovi jedno balení sucharů, poté co ho u mne doma ochutnal a zjistil, že to není jen tvrdý chleba, doslova si ho zamiloval. Za par dní mi říkal, „Člověče, Niko, to je neuvěřitelné jakou jsem měl po tomto sucharu stolici.“ (o:

 

Krétské paksimadi se totiž dělá z celozrnné mouky, která jak je známo, už tak je velice prospěšná na trávení. A navíc, ještě ke všemu se jedná o pomalu sušený kváskový chléb, pečený v Xylofourno (tradiční krétská pec), kde se velmi často při procesu sušení, přikrmí dřevěným popelem, který je neuvěřitelným antioxidantem. Není ani výjimkou to, že se na Krétě používá cizrnová mouka, která navíc neobsahuje lepek. Sečteno podtrženo, všechno má velmi blahodárný vliv na naše zažívání a trávení.

 

 

paksimadi se na Krétě pojí jeden velmi slavný pokrm, kterému se říká Dakos. Téměř každá restaurace ho má ve své nabídce a je to kombinace 3 základních nejgeniálnějších plodin. Paksimadi + rajče + olivy. Základní 3 chutě, které se navzájem neuvěřitelně harmonicky pojí. A tak jsem se rozhodl, že vám tento nejjednodušší recept na světě napíšu.

 

 

Dakos

Doba přípravy: 5min

 

                        Paksimadi

                        Dužnina z nastrouhaného zralého rajčete

                        100gr Feta sýru

                        Kvalitní olivový olej

                        Sušené oregano

                        Olivy

 

Paksimadi lehce namočíme ve vodě. Lehce ho polijeme olivovým olejem. Na paksimadi dáme na struhadle nastrouhané rajčatové pyré. V ruce rozdrtíme asi 100gr fety a lehce ho naneseme na rajčatovou dužninu. Okořeníme sušeným oregánem a nakonec přidáme pár oliv.

 

PS: Paksimadi maji různý tvar, mohou být ve tvaru kamene, ale klasické na Dakos jsou kulaté. 

 

PS: Běžně se paksidami před jídlem trochu potřísní vodou aby změkl a podávají zároveň s chlebem.

 

PS: Co víc si přát, než večeřet tak odlehčené a neuvěřitelně vyvážené jídlo, jehož historie je neměřitelná. (o:

                       

A dnes nemohu nikterak jinak, než takto:

 

 

Please reload

Špenát z kopřiv

April 26, 2020

1/10
Please reload

Zasílat novinky

© 2015 by Nikos Kuluris