top of page

Salát z marinovaného květáku

Když se řekne vařený květák, leckdo dostane kopřivku a při představě, že by ho měl sníst, se raději schová do sklepa. Toto naprosto chápu a toleruji, ale když ho upravíte a dochutíte tak, jak jsme to dělávali vždy doma my, nebudete se stačit divit, jak dobře může květák chutnat.

Cauliflower Salad

Květák je v podstatě po růžičkové kapustě, celeru nebo pastináků, další hodně ukřivděná plodina, která by si zasloužila větší pozornost, ale i větší využití v našem jídelníčku. Když se trochu více zamyslím, tak mne nenapadá jediná úprava květáku v Česku, než smažený květák v trojobale, což je pro mne ta nejhorší varianta vůbec.

U nás doma se květák připravoval velmi často a na různé způsoby. Dodnes se květák na stole objeví minimálně jednou týdně. Když jsem byl o Vánocích na Krétě, několikrát jsem se s ním setkal a říkal si, že poté co se vrátím, musím o něm zde napsat, dokud to mám ještě čerstvě v hlavě.

Salát z marinovaného květáku

Doba přípravy: 5min

Celková doba vaření: 15min

Čerstvý květák

Lžička římského kmínu

2 lžičky medu

4 lžičky olivového oleje

1 lžička citrónové šťávy

Hladkolistá petrželka

Špetka soli

Vodou naplníme hrnec s těžkým dnem a dáme ji vařit. Mezitím očistíme květák a vykrojíme jeho střed tak, že se nám jednotlivé růžičky rozpojí. V okamžiku, kdy nám voda začne vařit, přidáme sůl a následně ponoříme jednotlivé květákové růžičky a vaříme dokud nezměknou tak, že špička nože lehce vjede dovnitř.

Zatímco se nám vaří květák, na pánvi opražíme lžičku římského kmínu a v okamžiku, kdy kmín začne pukat, přesypeme ho do misky a necháme zchladit.

V malé uzavíratelné sklenici smícháme med, olej, citrónovou šťávu a špetku soli v poměru 1:2:1, uzavřeme a vše pořádně promícháme, dokud nám nevznikne emulze.

V okamžiku, kdy je květák měkký, opatrně ho vytáhneme, jelikož vařený květák je křehký a necháme ho zchladit.

Již za studena květák klademe na talíř, kde ho zalijeme medovo-citrónovou emulzí a posypeme praženým římským kmínem a nasekanou petrželkou.

PS: Květák je ještě lepší druhý den, když ho necháte v marinádě marinovat přes noc. Nasákne veškeré chutě a chutná sladko-kysele s voňavým nádechem praženého římského kmínu.

PS: U nás se tento recept dělal od malička a dodnes je stále oblíbený. Přesto, že můžete mít ke květáku odpor, dejte mu alespoň trochu šanci a uvidíte, jak si ho zamilujete.

A jelikož jsem včera viděl úžasný koncert Imagine Dragons a jsem toho stále plný, musím se i s vámi podělit:

bottom of page