top of page

Thajské kari s mořskými plody

Nemohu se ubránit, ale kdybych zde nedal tento recept, nebyl bych nejspíš spokojený. Jedná se v podstatě o velice jednoduché, ale za to neskutečně chutné Thajské kari s mořskými plody.

Tento recept jsem objevil před nějakým časem a jelikož mi každou středu ráno pan Rychtář (Bidvest) přiváží čerstvé ryby a mořské živočichy doslova až k domu, je pro mě velice jednoduché si cokoliv z ryb připravit. Je neskutečné, jak se dnes služby rozvinuly svou vstřícností k zákazníkům. Ještě před pár lety jsem marně bojoval s čerstvostí mořských ryb, nemluvě o mušlích a jiných mořských živočiších a dnes mám doma týden co týden čerstvější ryby než kolikrát najdete na trhu v Řecku.

Tak nějak cítím, že v zimě je důležitější dopřávat si hutnější, ostřejší a sytější jídla, než přes léto. Zřídkakdy vynechám přes den polévku a přestože nejsem milovník omáček, dopřávám si tu a tam jídla s hutnou omáčkou a když omáčku, tak zejména kari. (o:

Jídlo, o které se s vámi rád podělím, je pro mě velmi oblíbené a hlavně vděčné ke strávníkům.

Thajské kari s mořskými plody

Doba přípravy: 40min

Celková doba vaření: 60min

Počet porcí: 4-6 osob

½ kg mušlí

300gr krevet

3 stroužky česneku, zbavené středu a nakrájené nadrobno

3 šalotky, nadrobno nakrájené

½ stonku citrónové trávy, nadrobno nakrájené

1 čajová lžička nakrájeného zázvoru

½ čajové lžičky chilli

½ čajové lžičky turmericu/kurkumy

6 shitaké hub (sušené nebo čerstvé)

2dcl kokosového mléka

1 a půl lžíce rybí omáčky

½dcl bílého vína

2dcl vývaru (zeleninový/rybí)

přepuštěné máslo

½ limetky

1 lžíce mouky (cizrnová nebo klasická)

2 lžíce thajské, případně klasické bazalky

Nejprve si veškerou zeleninu nakrájíme a připravíme si Mise en Place. Mušle naložíme do studené vody se solí a krevety pořádně propláchneme ve studené vodě.

V hrnci s těžkým dnem rozpustíme máslo, vložíme šalotku, zázvor, turmeric, citrónovou trávu, shitake, chilli a smažíme dokud vše nezměkne.

Přidáme nakrájený česnek a vše zalijeme bílým vínem, které necháme celé vyvařit. Následně vložte lžíci mouky a krátce restujte, přidejte kokosové mléko a vývar a přiveďte k varu.

Poté ztlumte oheň a vařte 10-15minut. Vložte krevety zároveň se slávkami a přidejte oheň. Celé kari by se mělo vařit tak 5 minut, maximálně jen do chvíle, dokud nám krevety nezoranžoví a slávky se otevřou. V tuto chvíli je vše hotovo. Pokud bychom měli příliš málo omáčky, přidejte ještě 1dcl horkého vývaru a vše promíchejte.

Přidejte šťávu z ½ limetky, rybí omáčku a vše promíchejte. Vyzkoušejte, zda-li je jídlo dostatečně slané a pokud se vám bude zdát ještě málo slané, přidejte rybí omáčku. Opepřete a na závěr přidejte nakrájenou thajskou bazalku.

Pozor: Mořské plody se vaří opravdu jen krátce. Čím déle je budete trápit, tím více je vysušíte a jejich chuť bude mdlá.

PS: Toto kari je úžasné s jasmínovou rýži, ale hodí se k němu perfektně i rýžové nudle.

PS: Rybí omáčka se v Thajsku často používá místo soli, proto v tomto jídle sůl vůbec nepotřebujeme.

PS: Pokud nebudete mít slávky či krevety, dá se to nahradit i rybou či použít jen jednu ingredienci.

A další objev, který si říka Hayden Calnin

bottom of page