top of page

Kvašená červená pšenice

Další neméně zajímavou a přitom dříve velice známou a běžně dostupnou plodinou je červená pšenice. Musím říct, že jsem se k ní dostal poměrně nedávno, přestože jsem o ní již dříve četl, ale nikdy by mne nenapadlo jak tato archaická obilnina může úžasně chutnat kvašená.

Červená pšenice je, velice laicky řečeno, původní geneticky nemodifikovaná pšenice, která má v sobě veškeré hodnoty, které člověk v podstatě potřebuje. Proti klasické bílé pšenici má určitě vyšší obsah lepku, který však není tolik problematický jako dnešní moderní pšenice, kde je lepek i uměle přidáván. Červená pšenice přišla z Turecka a Blízkého východu, jelikož se zasévá na podzim a sklízí na jaře, a tak vyžaduje velice jemnou zimu, přes kterou dozrává.

Jak už jsem několikrát v minulosti psal. Poslední dobou mě fascinuje kvašení, neboli fermentace. Tento jev je starý téměř jako lidstvo samotné. Svým způsobem se dá zkvasit téměř všechno. V podstatě, když se nad tím zamyslíte, kvašené je všude kolem nás, ať už to jsou jogurty, kefíry, zelí, pivo nebo víno, kvásek se konečně začíná objevovat i v chlebech a dokonce i v polévkách. Kvasit se dá opravdu všechno a pojídání kvašené stravy má pro náš organismus neuvěřitelně kladný dopad. Ostatně, věděli jste, že fermentované stravě se říká přírodní antibiotikum?

Já si chuť kvašeného doslova zamiloval a dá se říct, že neuplyne den, kdy nesním něco kvašeného. Doma si kvasím Kimchi, Tibi limonádu a teď už nově také červenou pšenici.

Jak tedy červenou pšenici zkvasit?

Postup je velmi jednoduchý, stačí vám červená pšenice, nechlorovaná voda, sůl bez jódu a nádoba na kvašení.

Vodu převařte, vložte sůl (já používám 1% v poměru k vodě – při 1 litru vody použiji 10 g soli). Vodu následně nechte zchladit, do nádoby na kvašení vložte pšenici, zalijte vodou se solí a uzavřete.

PS: Pro rychlé nastartování kvašení používám kvas z již zkvašené potraviny, ať už to je zelí nebo třeba kimchi, ale můžete použít i klasický kvásek. Pšenice se pak rychleji zkvasí, takže vám na kvašení stačí jen pár dní.

( za fotky děkuji Nině Pavelkové)

PS: Po dlouhém hledání jsem po doporučení @cuketka konečně našel ideální nádobu na kvašení. Jedná se o Sterilock, který úžasně propouští oxid uhličitý a nepřipouští kyslík.

PS: Pokud se vám nechce pročítat literaturu o kvašení, doporučují velice výživnou stránku o kvašení Zkvašeno.

PS: pro ty z vás co rádi pečou, mám tady tip na moji dobrou kamaradku pekařku Maškrtnici, která o červené pšenici v pekařském kontextu psala. Mimochodem, lepší chleba než od ní jsem ještě nejedl.

Před pár dny vyšla nová deska mé oblibené kapely 1975, tak jsem se rozhodl Vám zde dát ochutnávku.

bottom of page