top of page

Hummus z naklíčené cizrny

Tak to vypadá, že se jara jen tak nedočkáme a proto jsem se rozhodl, že zde přidám minimálně ještě jeden recept s luštěninou, které snad není nikdy dost a co víc, pro tentokrát jsem se rozhodl ji rovnou i naklíčit. [if !supportLineBreakNewLine] [endif]

Hummus je jídlo, které bych mohl jíst každý den a již delší dobu v hlavě koketuji s myšlenkou, co to udělá, když nechám naklíčit cizrnu a následně z ní hummus připravím.

Sprouted Chickpea Hummus

Klíčení mě chytlo poměrně nedávno a stalo se to spíše menším omylem - při fermentaci právě zmíněné cizrny. Ve chvíli, kdy vylezl malý klíček, jsem si hned řekl, že to musím zkusit a že to výslednou chuť určitě posune někam dál, ne-li úplně jinam. Proto jsem se do klíčení cizrny hned pustil a je třeba říct, že není snad nic snazšího, než naklíčit luštěninu.

Stačí vám k tomu jen jakýsi pekáč (já použil řecký kruhový) a plátno nebo látková plenka. Když to velmi zjednoduším, klíčení probíhá asi takto:

Namočte cizrnu přes noc do čisté vody, druhý den slijte vodu a cizrnu v sítku propláchněte. Vložte do pekáče, kde ji rovnoměrně rozprostřete, namočte plátno nebo plenku a cizrnu tím přikryjte.

To umožní vytvořit ideální ekosystém, při kterém vám jakákoliv luštěnina velice lehce vyklíčí. Plenku několikrát za den znovu namočte, vyždímejte a opět s ní přikryjte cizrnu. Uvidíte, že již druhý den se vám začnou objevovat malé klíčky, ze kterých budete mít neskutečnou radost...já tedy alespoň skákal radostí. Po čtyřech dnech, kdy budete postup opakovat, vám cizrna naprosto úžasně naklíčí do perfektního výsledku.

Pokud ji vyzkoušíte, tak zjistíte, že chutná asi jako zelený hrášek, takže ji klidně můžete použít do salátů místo jiných oblíbených klíčků.

Když už jsem byl v takovémto experimentálním zápalu, rozhodl jsem se posunout dál i česnek, který je nepostradatelnou složkou každého hummusu. Jednoduše jsem ho zkvasil a musím říct, že zkvašený česnek je věc, která vám obohatí nejedno jídlo a přitom ztratí jinak velice agresivní chuť, kterou má v syrovém stavu.

A zde je kompletní recept na Hummus z naklíčené cizrny:

Doba přípravy: 20min + klíčení cizrny a fermentování česneku

Samotná doba přípravy: 15minut

150gr naklíčené cizrny

250gr uvařené cizrny

100gr sezamové pasty tahini

7 velkých stroužků zkvašeného česneku

50ml olivového oleje

šťáva z 1-2 citrónů

mořská sůl

čerstvý pepř

španělská uzená paprika (může být i maďarská)

1 lžička opraženého římského kmínu

2 lžíce šťávy z kvašeného česneku

(případně obyčejná voda)

Do mixéru vložíme naklíčenou a uvařenou cizrnu, tahini, kvašený česnek, šťávu z jednoho citrónů, špetku soli a pepře, olivový olej, rozdrcený opražený římský kmín, šťávu z česneku a vše rozmixujeme do hladké pasty. Pokud je pasta stále příliš hustá dolijeme ½ dcl vody a mixujeme dál. Ochutnáme a případně dolijeme citrónovou šťávu, pokud se nám zdá hummus příliš hutný a těžký.

Hummus přeneseme do uzavíratelné nádoby a necháme odpočinout v lednici minimálně 2 hodiny tak, aby se nám všechny chutě propojily.

Servírujeme s olivovým olejem a uzenou paprikou.

PS: Pokud se vám zdá hummus po rozmixování málo slaný, přidejte špetku soli a na ochutnání počkejte až na dobu po odležení. Často se totiž stává, že hummus nasolíte tak akorát a když se vše uleží, hummus je příliš slaný.

PS: V žádném případě se nebojte klíčení, je to vcelku hračka a otevře vám to další možnosti, které pro vás do té doby byly třeba příliš složité.

A můj nový objev Jono McCleery:

bottom of page