Nikosův rohlík

Jídlo se uvaří s rohlíkem na tvářích
  • Facebook Clean
  • Instagram Clean
  • Pinterest Clean
  • RSS Clean
  • domů

  • o Rohlíkovi

  • o Rohl

    Vegetariánské
    Blízký východ

    Newroz - kurdský nový rok

    23.03.2016

    |

    Nikos Kuluris

    Není žádné velké tajemství, že mne kulturně, gastronomicky i geograficky fascinuje národ, který si už po několik tisíc let říká Kurdi. Zdánlivě se jedná o téměř bezvýznamný národ, opak je však pravdou. Za posledních pár let jeho význam pro naši západní civilizaci nabil na důležitost a i přesto, že tento 50-ti miliónový národ nemá svou vlastní zemi, svou svébytností, láskou a ctižádosti dosáhl obdivuhodných výsledků.

     

    S prvním jarním dnem již dva a půl tisíce let slaví Kurdi, Iránci, Arméni a mnoho jiných národů z Blízkého východu svůj Nový rok, který nazývají Newroz. Tento svátek, který je bezpochyby nejdůležitějším dnem mnoha Kurdů spadá na 21. března a jeho symbolika je v dnešním světě neuvěřitelně současná. Symbolizuje totiž výhru dobra nad zlem, světla nad temnotou...svobodu. Dokonce i mnoho státních hlav veřejně popřálo šťastný Newroz (Newroz piroz be).

     

     

    S Newroz se pojí i spoustu jiných doprovodných tradic. Například, Kurdi při oslavě zapalují obrovské ohně, které mají symbolizovat vítězství dobra nad zlem, tedy světlo. Přes tento oheň pak muži skáčou, ženy tancují a často se také recitují básně.

     

    Jelikož jsem i letos sledoval, jak Kurdi po celém světě Newroz slaví, nemohlo mne to nepřivézt na myšlenku, uvařit tradiční Newroz pokrm. Při pátrání mi vyskočilo mnoho odkazů a musím říct, že jedno jídlo bylo lákavější než druhé, ale nakonec jsem se rozhodl pro to, které je velice podobné napříč různým odlišnostem.

     

    Jedná se o Kookoo sabzi a kdybych to chtěl něčemu přirovnat, asi by to bylo italské Frittate nebo také krétské Sfungatu. Recept je opravdu jednoduchý, ale o to více zajímavější.

     

    Kookoo Sabzi

    Doba přípravy: 15min

    Celková doba vaření: 30min

     

                2 šalotky

                1 svazek hladkolisté petrželky

                1 svazek máty

                1 svazek kopru

                1 svazek koriandru

                1 lžička nasekaného čerstvého turmericu nebo kurkumy

                6 vajec

                2 lžíce vlašských ořechů

                olivový olej

                mořská sůl

                čerstvý pepř

     

    Předehřejeme si troubu na 190 stupňů. Všechny bylinky 15 min odmočíme v ledové vodě a následně odstředíme.

    Šalotky si nasekáme nadrobno. Na pánvi nebo Woku rozpálíme olej, přidáme šalotky a po chvíli vložíme veškeré nasekané bylinky, přikryjeme víkem a necháme po dobu 2-3 minut dusit, dokud nám bylinky lehce nesplasknou.

     

    V rukavicích oloupeme a nakrájíme turmeric,

    do mísy rozklepneme 6 vajec, posolíme, popepříme a přidáme turmeric nebo kurkumu.

    Vejce pořádně rozšleháme, dokud nám nevznikne jednolitá hmota.

    Do zapékací mísy nebo celolitinové pánve nalijeme vaječnou směs a vmícháme veškeré bylinky.

     

    Vložíme na 20-25 minut do trouby.
    Mezitím si rozpálíme pánev a zprudka opražíme vlašské ořechy.

     

    V okamžiku, kdy nám frittata nabyde, ji můžeme vytáhnout. Opatrně ji obřežeme nožem a položíme na ní talíř tak, že když celou pánev obrátíme, zůstane nám frittata na talíři. 

     

    Při servírování ji posypeme opraženými vlašskými ořechy nebo přidáme nastrouhaná rajčata.

     

    PS: Nebojte se použít jakékoliv bylinky nebo i listy špenátu, rukoly, pampelišky, atd.

     

    PS: Vlašské ořechy můžete přidat i do vaječného těsta, dostane o to lepší oříškovou chuť.

     

    A dnes, přestože to nemá žádnou spojitost s Newroz, jsem vybral projekt, kterému se říká Sofar, koncert nejrůznějších kapel právě u vás v bytě. (o:

     

     

    Tags:

    newroz

    newruz

    kurdistan

    kurdsky

    novýrok

    happy

    kurd

    Persian

    iran

    eggs

    frittata

    iraq

    syria

    bylinky

    herbs

    Please reload

    Žluté kari

    March 31, 2019

    Strapatsada - krétská vaječina

    June 28, 2017

    Thajská polévka z mořských plodů

    April 7, 2019

    1/10
    Please reload

    © 2015 by Nikos Kuluris

    Zasílat novinky