Newroz - kurdský nový rok

23.03.2016

Není žádné velké tajemství, že mne kulturně, gastronomicky i geograficky fascinuje národ, který si už po několik tisíc let říká Kurdi. Zdánlivě se jedná o téměř bezvýznamný národ, opak je však pravdou. Za posledních pár let jeho význam pro naši západní civilizaci nabil na důležitost a i přesto, že tento 50-ti miliónový národ nemá svou vlastní zemi, svou svébytností, láskou a ctižádosti dosáhl obdivuhodných výsledků.

 

S prvním jarním dnem již dva a půl tisíce let slaví Kurdi, Iránci, Arméni a mnoho jiných národů z Blízkého východu svůj Nový rok, který nazývají Newroz. Tento svátek, který je bezpochyby nejdůležitějším dnem mnoha Kurdů spadá na 21. března a jeho symbolika je v dnešním světě neuvěřitelně současná. Symbolizuje totiž výhru dobra nad zlem, světla nad temnotou...svobodu. Dokonce i mnoho státních hlav veřejně popřálo šťastný Newroz (Newroz piroz be).

 

 

S Newroz se pojí i spoustu jiných doprovodných tradic. Například, Kurdi při oslavě zapalují obrovské ohně, které mají symbolizovat vítězství dobra nad zlem, tedy světlo. Přes tento oheň pak muži skáčou, ženy tancují a často se také recitují básně.

 

Jelikož jsem i letos sledoval, jak Kurdi po celém světě Newroz slaví, nemohlo mne to nepřivézt na myšlenku, uvařit tradiční Newroz pokrm. Při pátrání mi vyskočilo mnoho odkazů a musím říct, že jedno jídlo bylo lákavější než druhé, ale nakonec jsem se rozhodl pro to, které je velice podobné napříč různým odlišnostem.

 

Jedná se o Kookoo sabzi a kdybych to chtěl něčemu přirovnat, asi by to bylo italské Frittate nebo také krétské Sfungatu. Recept je opravdu jednoduchý, ale o to více zajímavější.

 

Kookoo Sabzi

Doba přípravy: 15min

Celková doba vaření: 30min

 

            2 šalotky

            1 svazek hladkolisté petrželky

            1 svazek máty

            1 svazek kopru

            1 svazek koriandru

            1 lžička nasekaného čerstvého turmericu nebo kurkumy

            6 vajec

            2 lžíce vlašských ořechů

            olivový olej

            mořská sůl

            čerstvý pepř

 

Předehřejeme si troubu na 190 stupňů. Všechny bylinky 15 min odmočíme v ledové vodě a následně odstředíme.

Šalotky si nasekáme nadrobno. Na pánvi nebo Woku rozpálíme olej, přidáme šalotky a po chvíli vložíme veškeré nasekané bylinky, přikryjeme víkem a necháme po dobu 2-3 minut dusit, dokud nám bylinky lehce nesplasknou.

 

V rukavicích oloupeme a nakrájíme turmeric,

do mísy rozklepneme 6 vajec, posolíme, popepříme a přidáme turmeric nebo kurkumu.

Vejce pořádně rozšleháme, dokud nám nevznikne jednolitá hmota.

Do zapékací mísy nebo celolitinové pánve nalijeme vaječnou směs a vmícháme veškeré bylinky.

 

Vložíme na 20-25 minut do trouby.
Mezitím si rozpálíme pánev a zprudka opražíme vlašské ořechy.

 

V okamžiku, kdy nám frittata nabyde, ji můžeme vytáhnout. Opatrně ji obřežeme nožem a položíme na ní talíř tak, že když celou pánev obrátíme, zůstane nám frittata na talíři. 

 

Při servírování ji posypeme opraženými vlašskými ořechy nebo přidáme nastrouhaná rajčata.

 

PS: Nebojte se použít jakékoliv bylinky nebo i listy špenátu, rukoly, pampelišky, atd.

 

PS: Vlašské ořechy můžete přidat i do vaječného těsta, dostane o to lepší oříškovou chuť.

 

A dnes, přestože to nemá žádnou spojitost s Newroz, jsem vybral projekt, kterému se říká Sofar, koncert nejrůznějších kapel právě u vás v bytě. (o:

 

 

Please reload

Špenát z kopřiv

April 26, 2020

1/10
Please reload

Zasílat novinky

© 2015 by Nikos Kuluris