Křupavá syrská čočka

06.04.2016

Jaro nám sice již přišlo v plném proudu, každopádně nikde není řečeno, že si nemůžeme dát i nějaké suroviny, které jsou typické spíše pro zimu.

 

Jak už jsem mnohokrát psal, luštěniny bych mohl jíst horem dolem. Ať už je to cizrna, čočka, hrách či fazole, na každou z nich mě hned z hlavy napadne několik receptů, jak je velice chutně připravit.

 

 

Sýrie, potažmo Kurdi, mne fascinují stále více než dost, a tak jsem dnes sáhl po velice příjemném syrském receptu na čočku, který můžete konzumovat jak za tepla, tak i za studena jako salát.

 

Čočka s vlašskými ořechy a zátarem

Doba přípravy: 15min

Celková doba vaření: 30min

 

            250gr černé čočky Beluga Linse či jiné kvalitní čočky

            250gr zelených listů kapusty nakrájených na julienn

            1 šalotka, nakrájená na jemno

            100gr vlašských ořechů, opražených a nasekaných na hrubo

            50gr sušených rajčat

            2 lžičky koření zátar

            2 lžičky citrónové kůry

            1 lžička sušeného chilli

            2 vejce

            olivový olej

            mořská sůl

 

Čočku namočíme na hodinu do vody, stejně tak i sušená rajčata. Mezitím si připravíme Mise en place, následně vodu z čočky scedíme, nalijeme novou vodu, přidáme 2 lžičky mořské soli a vaříme dokud není měká. Pak čočku opět scedíme a necháme proschnout, abychom se maximálně zbavili přebytečné vody.

 

Do hrnce s těžkým dnem dáme rozpéct olivový olej, na prudko a krátce osmažíme cibulku společně se sušeným chilli.

Přidáme kapustu a krátce restujeme.

Přimícháme čočku, vlašské ořechy, sušená rajčata, zátar, sůl a vše pořádně promícháme.

Restujeme asi 10 min, dokud čočka není křupavá. Nakonec přimícháme kůru z bio citrónů.

 

Vejce ala volské oko připravuji na pánvi s větším obsahem přepuštěného másla nebo oleje. Olej nejprve rozehřejete a do něho rozklepnete vejce, které bude v oleji v podstatě ponořené. Tímto olejem budete žloutek lžičkou z vrchu polévat. Toto by vám nemělo zabrat víc jak 1-2 minuty.

Při servírování vejce opatrně vložte na čočku a žloutek rozbíjte tak, aby vám vytekl na čočku. Lehce posolte a přidejte ještě trochu zátaru.

 

 

PS: Pokud již máte medvědí česnek, přímíchejte asi 100gr čerstvého medvědího česneku nakrájeného na julienn, celé jídlo dostane o něco lepší rozměr.

 

PS: Místo volského oka můžete použit i Sous Vide vejce 75/15, o kterém jsem zde již psal.

 

Jeden z mých oblíbených písničkářů, který si říká Greg Laswell vydal novou desku a tady je ukázka: 

 

 

Please reload

Špenát z kopřiv

April 26, 2020

1/10
Please reload

© 2015 by Nikos Kuluris

Zasílat novinky