top of page

Radikia (pampeliškový salát)

Když si vzpomenu na své dětství, okamžitě se mi vybaví mnoho paradoxních příhod, které byly spojeny s našimi zvyky a tradicemi. Jedno z nejpodivnějších jídel, které se tehdy naprosto nepotkalo s pochopením, byl salát z jarních pampeliškových listů - Radikia.

Radikia

Když vyrašily první lístky pampelišky, ani jsem se nenadál a už babička nosila plné tašky této zelené jarní radosti domů. Bylo neuvěřitelné, jak se tato jedlá travina nesešla s jakýmkoliv pochopením u mých vrstevníků. Byl to v podstatě jeden z mých největších dětských mindráků, které se však dnes proměnily v neuvěřitelnou devizu. V okamžiku, kdy mí kamarádi viděli mou babičku zhýbající se s nožíkem a s velikou šetrností sbírající pampeliškové listy, zvídavě se mne dotazovali, na co tolik pampelišek sbírá. Když jsem jim odvětil, že z toho děláme úžasný salát, celý dvorek se v rázu proměnil v posměvačnou dětskou hru na králíky a rohlíky (moje rodina). Toto vše vedlo k naopak mému velice zarytému řeckému/krétskému vlastenectví a touhou odlišovat se od ostatních ještě víc. (o:

Když jsem včera na udělování výročních hudebních cen Anděl potkal svého dlouholetého kamaráda Honzu Muchowa, první věc co mi sdělil byla, že mu jeho úžasná žena vaří dle mých receptů. A jelikož jsou vegetariáni, prosil mne o více receptů, které budou tak nějak blíže přírodě. S úsměvem jsem mu odvětil, že lepší načasování si nemohl vybrat, neboť právě teď raší první pampeliškové listy a těch na jaře není nikdy dost, aby nás dokonale uspokojily. (o:

Proto jsem se dnes rozhodl, že zde prostě Radikia, jak my říkáme pampeliškám, dám.

Říká se, že na jaře nemůže být snad nic lepšího na očistu krve než právě ony pampelišky. Musím říct, že když přijedu na Krétu, první co si vždy dávám v bratrancově Kouzina EPE jsou právě ony Radikia, které jsou pro místní tak všední, jako pro Čechy knedlíky.

Radikia (pampeliškové listy)

Při sbírání pampelišek vybírejte místa, kde nechodí psi ani žádná jiná zvěř. Ideální místa jsou louky, ale mohou vystačit i pampeliškami zarostlé zahrady.

Při trhání chyťte celou pampelišku i s listy dokola a snažte se ji vyškubnout ze země i s kořenem, pokud vám to nepůjde, uřízněte pampelišku přímo u kořene.

pampeliškové listy

olivový olej

šťáva z jednoho citrónu

mořská sůl

V okamžiku, kdy přijdete domu, odřízněte kořen od hlíny až po bílé ústí pampelišky. Následně pořádně opláchněte dřez, zašpuntujte a naplňte ho ledovou vodou, do ní pak vložte pampelišky a za občasného promíchání je nechte pořádně promýt. Veškerou vodu z dřezu vypusťte a pampelišky nechte okapat (pokud máte odstředivku, neváhejte ji použít).

Vložte veškeré pampelišky do velkého kastrolu, zalijte studenou vodou, přidejte sůl, přikryjte pokličkou a dejte vařit.

V okamžiku, kdy voda začne vařit, vařte pampeliškové listy maximálně 2-4 minuty. Rozhodně ne déle, jinak vám začnou vadnout a na talíři vám přistane spíše bláto než lehce povařené pampeliškové listy.

Vodu sceďte, pampelišky přendejte do mísy. Posolte, přidejte pořádnou dávku olivového oleje a pokapejte citrónovou šťávou.

PS: Pampelišky mohou být nahořklé, to zredukujete v okamžiku, kdy přidáte citrónovou šťávu.

PS: Určitě neváhejte pampeliškové listy nasbírat právě teď, protože později již budou o dost více hořké, dokonce až trpké a nepoživatelné.

Plný ze včerejších předávání hudebních cen Anděl, jsem se dnes rozhodl pro kapelu, která provázela mé pubertální léta Ecstasy of St.Theresa

bottom of page