top of page

Fava - krétský hrách

Už jste někdy v Řecku slyšeli slovo fava v kombinaci s jídlem a vůbec jste si nevěděli rady? Je to jedno z nejstarších plodin a vůbec jídel, které se datují 3600 let nazpět.

Fava je speciální odrůda hrachu, jejíž první zmínky z Antického Řecka jsou na ostrově Santorini. Od té doby se tato luštěnina stala velmi populární na ostrovech, v Turecku, Blízkém východě, ale také třeba na některých místech Itálie či Španělska. Není to zcela typická plodina, kterou byste našli po celém Řecku. Na pevnině ji prakticky neznají, ale za to na ostrovech patří mezi jednu z nejoblíbenějších luštěnin. Samozřejmě společně s cizrnou, fazolemi, čočkou nebo třeba koukia, kterým se v západní terminologii nesprávně říká fava (fave).

Fava je neuvěřitelně nízká na sacharidy a tuky, ale za to velmi bohatá na proteiny. Takže pro všechny vegoše a podobně se stravující lidi, je perfektní náhražkou masa. Navíc, na přípravu je minimálně stejně jednoduchá jako je třeba hrachová kaše. Mimochodem, klasická hrachovka se favě chutí nejvíce podobá, ale přesto...není to úplně ono. Fava je navíc přirozeně sladká, takže při dostatečné porci mořské solí a nutně přidaného olivového oleje, dostanete neuvěřitelně chutnou záležitost, která nemá ve vašem jídelníčku obdoby.

Tak nebo tak, je to jedna z dalších plodin, které si vždy z Kréty musím nutně přivézt, jelikož nahrazovat se to dá velmi těžko a pokud, tak třeba jenom indickým dhalem, v nejhorším případně českým výběrovým hrachem.

Fava kaše

Doba přípravy: 15min

Celková doba přípravy: 30min

Počet porcí: hrst fava/dhalu na osobu

2 hrsti fava/dhalu

2dcl olivového oleje

4 šalotky

2 česneky zbavené středu

med

mořská sůl

čerstvý pepř

kapary

Fava/dhal, případně hrách dáme přes noc odmočit do vody se dvěma lžícemi soli.

Druhý den vodu scedíme, favu propláchneme a opět dáme asi do 1 litru vody, společně s jednou lžíci mořské soli, vařit, ale nezapomeňte občas vybírat nečistoty.

Mezitím očistíme a podélně na proužky nakrájíme šalotku, taktéž očistíme česnek, zbavíme středu a nakrájíme na tenké plátky.

Na pánvi rozehřejeme olivový olej a přidáme nakrájenou šalotku spolu se špetkou soli a promícháme. Ztlumíme oheň na sporáku na nejmenší možnou hodnotu. Po chvíli by nám měly šalotky měknout, přidáme česnek a 1 lžíci medu. Tím urychlíme karamelizaci a občas promícháme, aby se nám šalotka moc nepřichytila. Pokud se nám začne příliš přichytávat, přilijte malé množství horké vody, tím opět zabráníte připálení šalotky. Po zhruba 10-15 minutách by šalotka měla mít lesklou hnědou barvu a být plně zkaramelizovaná.

Po 20 minutách vaření bude fava naprosto rozvařená. Za občasného míchání vaříme tak dlouho, dokud nevznikne kaše. POZOR, nespalte, pokud se vám kaše přichytí, ovlivní to celou chuť jídla. V okamžiku, kdy jsme docílili hladké kaše, přimícháme asi 1 lžičku medu, 1dcl olivého oleje a pokud se nám bude zdát kaše málo slaná, lehce dosolíme.

Podáváme s karamelizovanou cibulkou a kapary. Vše se k sobě perfektně hodí.

PS: Při solení opatrně, jelikož sůl se nám rozloží až po nějaké době, a tak se vám může stát, že jídlo přesolíte. Proto, lehce posolte a poté počkejte 15 minut na výslednou chuť.

PS: Kaše se výborně hodí k masu a rybám. Má však vysoký obsah bílkoviny, a tak bych ji nutričně spíše doporučoval jíst k basmati rýži a nejrůznějším kvašeným produktům.

A jak je mým zvykem i dnes Vám zde dám svůj nový objev, Honne - No Place Like Home

bottom of page