Cizrnové kari s kopřivou

08.05.2016

Když jsem přemýšlel, o čem psát dnes, napadl mne jeden recept, který jsem si tak nějak vymyslel před pár týdny a byl jsem velmi překvapený, jak příjemně chutná. Jedná se o propojení cizrnového kari s podstatně ryze českou plodinou, jako je kopřiva.

 

 

Možná si na první pohled řeknete, že to k sobě přeci nemůže jít, ale musím vás vyvést z omylu, jelikož tyto dvě věci se naprosto perfektně doplňují.

Cizrna patřila vždy k mé oblíbené luštěnině. U nás doma se připravuje na nespočetně mnoho způsobů, a tak stále přemýšlím nad novými a novými obměnami a jelikož mi taťka jednou týdně nosívá plnou tašku čerstvých kopřiv, snažím se je maximálně využívat.

 

Jak jsem již psal dříve, indické kari je v podstatě velice vděčná záležitost, která neurazí téměř nikoho. Vždy se jedná o jídlo s velmi kořeněnou hustší omáčkou, takže si přijdou na své zejména “omáčkáři” a přestože nepatřím mezi milovníky kari, čas od času si ho i rád dám. Toto kopřivové kari je ale naprostou obměnou, která by mohla potěšit zejména ty, kteří stejně jako já, rádi používají sezónní a regionální plodiny.

 

Cizrnové kari s kopřivou a medvědím česnekem

Doba přípravy: 20min

Celková doba přípravy: 40min

Počet porcí: 4-6 osob

 

            300gr cizrny, naložené ve vodě se solí den předtím (můžeme použít i předvařenou cizrnu z plechovky)

            2 hrstě kopřiv

            250gr/plechovka rajčat San Marzzano

            6 listů medvědího česneku

            1 chilli paprička

            ½ lžičky chilli vloček

            1 šalotka

            1 lžička nakrájeného zázvoru

            1 lžička nakrájeného turmeriku/kurkumy

            ½ lžičky římského kmínu

            ½ lžičky fenyklu

            2 hvězdice badyánu

            1 skořice

            olivový olej

            mořská sůl

           

Sceďte vodu z cizrny, propláchněte ji a nalijte novou vodu, přidejte řádnou dávku soli a vařte, dokud cizrna nezměkne.

 

Nejprve si připravte Mise En Place.

Listy medvědího česneku odkrojte od stonku a stonky nasekejte nadrobno.

V hrnci s těžkým dnem rozpalte olivový olej a na prudko osmažte nakrájené stonky medvědího česneku, zázvor a chilli dokud vše nezměkne. Kopřivu nasekejte nahrubo a po hrstech ji vždy vkládejte do hrnce. Zamíchejte a nechte ji slehnout. V okamžiku, kdy se nám kopřiva propojí s česnekem, zázvorem a chilli, tak vše přemístěte do mixéru a rozmixujte, ale ne úplně na kaši.

 

Kastrol znovu umyjte, osušte a opět rozehřejte s lžičkou olivového oleje. Přidejte šalotku, veškeré koření a turmerik nebo kurkumu, vše promíchejte a pražte, zhruba po dobu 2 minut. Přidejte nasekaná rajčata San Marzzano a uvařenou a propláchnutou cizrnu, vše promíchejte a vařte přibližně po dobu 10 minut.

Nakonec vypněte oheň, přimíchejte kopřivové pyré a zbytek nasekaných listů medvědího česneku, případně ještě dosolte.

 

K cizrnovému kari se perfektně hodí basmati rýže nebo pita chléb.

 

PS: Při sbírání kopřiv dbejte na čistotu lokality a sbírejte pouze vrchy, jelikož kopřivy jsou již dost vysoké a tím pádem je i stonek dřevnatý.

 

A dnes tady mám nový videoklip od Radical face

 

 

Please reload

Špenát z kopřiv

April 26, 2020

1/10
Please reload

Zasílat novinky

© 2015 by Nikos Kuluris