Cizrnové kari s kopřivou
Když jsem přemýšlel, o čem psát dnes, napadl mne jeden recept, který jsem si tak nějak vymyslel před pár týdny a byl jsem velmi překvapený, jak příjemně chutná. Jedná se o propojení cizrnového kari s podstatně ryze českou plodinou, jako je kopřiva.
Možná si na první pohled řeknete, že to k sobě přeci nemůže jít, ale musím vás vyvést z omylu, jelikož tyto dvě věci se naprosto perfektně doplňují.
Cizrna patřila vždy k mé oblíbené luštěnině. U nás doma se připravuje na nespočetně mnoho způsobů, a tak stále přemýšlím nad novými a novými obměnami a jelikož mi taťka jednou týdně nosívá plnou tašku čerstvých kopřiv, snažím se je maximálně využívat.
Jak jsem již psal dříve, indické kari je v podstatě velice vděčná záležitost, která neurazí téměř nikoho. Vždy se jedná o jídlo s velmi kořeněnou hustší omáčkou, takže si přijdou na své zejména “omáčkáři” a přestože nepatřím mezi milovníky kari, čas od času si ho i rád dám. Toto kopřivové kari je ale naprostou obměnou, která by mohla potěšit zejména ty, kteří stejně jako já, rádi používají sezónní a regionální plodiny.
Cizrnové kari s kopřivou a medvědím česnekem
Doba přípravy: 20min
Celková doba přípravy: 40min
Počet porcí: 4-6 osob
300gr cizrny, naložené ve vodě se solí den předtím (můžeme použít i předvařenou cizrnu z plechovky)
2 hrstě kopřiv
250gr/plechovka rajčat San Marzzano
6 listů medvědího česneku
1 chilli paprička
½ lžičky chilli vloček
1 šalotka
1 lžička nakrájeného zázvoru
1 lžička nakrájeného turmeriku/kurkumy
½ lžičky římského kmínu
½ lžičky fenyklu
2 hvězdice badyánu
1 skořice
olivový olej
mořská sůl
Sceďte vodu z cizrny, propláchněte ji a nalijte novou vodu, přidejte řádnou dávku soli a vařte, dokud cizrna nezměkne.
Nejprve si připravte Mise En Place.
Listy medvědího česneku odkrojte od stonku a stonky nasekejte nadrobno.
V hrnci s těžkým dnem rozpalte olivový olej a na prudko osmažte nakrájené stonky medvědího česneku, zázvor a chilli dokud vše nezměkne. Kopřivu nasekejte nahrubo a po hrstech ji vždy vkládejte do hrnce. Zamíchejte a nechte ji slehnout. V okamžiku, kdy se nám kopřiva propojí s česnekem, zázvorem a chilli, tak vše přemístěte do mixéru a rozmixujte, ale ne úplně na kaši.
Kastrol znovu umyjte, osušte a opět rozehřejte s lžičkou olivového oleje. Přidejte šalotku, veškeré koření a turmerik nebo kurkumu, vše promíchejte a pražte, zhruba po dobu 2 minut. Přidejte nasekaná rajčata San Marzzano a uvařenou a propláchnutou cizrnu, vše promíchejte a vařte přibližně po dobu 10 minut.
Nakonec vypněte oheň, přimíchejte kopřivové pyré a zbytek nasekaných listů medvědího česneku, případně ještě dosolte.
K cizrnovému kari se perfektně hodí basmati rýže nebo pita chléb.
PS: Při sbírání kopřiv dbejte na čistotu lokality a sbírejte pouze vrchy, jelikož kopřivy jsou již dost vysoké a tím pádem je i stonek dřevnatý.
A dnes tady mám nový videoklip od Radical face.