top of page

Marocké jehněčí s granátovým jablkem

Tak jsem si nějak říkal, že už je čas na pořádné maso a proto jsem již v pátek vytáhl z mrazáku zavakuovaný jehněčí krk, na který jsem se již dlouho těšil.

Moroccan Lamb With Pomegranate

Je o mne známo, že jen tak nějaké maso nesním. Dbám velmi na původ, chování, krmení a zejména porážku zvířete, ze kterého by mělo maso být. Jinými slovy, nejšťastnější jsem, když si zvíře porazím sám nebo alespoň u té porážky jsem. Je téměř vyloučeno, že bych si někdy v nějaké restauraci dal maso a taktéž se stává velice zřídka, že bych maso jedl častěji než jednou týdně. K tomuto všemu jsem samozřejmě došel časem a pomalými krůčky. Ke všemu musím říct, že maso opravdu miluji a zatím se ho nehodlám vzdávat byť mnoho lidí má pocit, že jsem vegetarián nebo nebo nějaký jiný –ián. (o:

Marockou kuchyni mám opravdu velmi rád. Jak už jsem dříve psal, jako dítě jsme často jezdívali k mému marockému strejdovi do Prahy, kde se v podstatě nejedlo nic jiného a dodnes to ve mne i na mne zanechalo důsledky. Je to jedna z kuchyní, která vás stále něčím překvapuje a to teď nehatím žádnou jinou národní kuchyni, jen prostě marocká má k mému srdci dost blízko.

Když marocká kuchyně, tak maso jehněčí nebo kůzlečí a jelikož jehněčí je u nás v podstatě jediné maso, co doma jíme, rozhodl jsem se pro ten kousek, který je poněkud prorostlejší. Když dělám červené maso a ještě ke všemu prorostlejší, tak jedině metodou, které se říká braising. Braising je kombinovaná metoda, která používá jak suché, tak i vlhké vaření. Běžný postup je, že nejdříve jídlo začnete vařit v kastrolu (povětšinou litinovém) na ohni na vysokých teplotách a nakonec ho dopečete pod pokličkou v troubě na nízké teplotě.

Pro mne je braising jednoznačně jedna z nejoblíbenější metod, které se v Řecku lidově často říká jachni. Toto slovo pochází z arabštiny a v podstatě to je to samé a může mít také neskutečně velké množství obměn.

Říkal jsem si, že bych tentokrát opět přinesl nějakou zajímavou obměnu jídla a tak jsem se rozhodl, že použiji granátové jablko, se kterým se v Maroku, ale také na Krétě nebo Blízkém východě, vaří často. No a výsledek byl až neskutečně chutný.

Marocké jehněčí s granátovým jablkem

Doba přípravy: 20min

Celková doba vaření: 2hod

Počet porcí: 4 osoby

½ kg tučnější části jehněčího (krk, žebra, pupek)

2 červené cibule, nakrájené na kostky

2 mrkve, oloupané a nakrájené na 2 cm díly

1 pórek, jen bílá část nakrájená na 3 cm díly

1 skořice

10 snítek tymiánu

1½ šálku šťávy z granátového jablka

½ šálku máty

1 lžička koriandrových semínek

½ lžičky římského kmínu

½ lžičky fenyklu

½ lžičky černého pepře

¼ lžičky chilli vloček

špetka šafránu

olivový olej

mořská sůl

Na sporáku si rozpálíme pánev a vložíme na ní nejprve koriandr s černým pepřem, po chvíli fenykl s římským kmínem

a ve chvíli, kdy začne koření výrazně vonět, vypneme oheň a veškeré koření přesypeme do hmoždíře, kde ho rozdrtíme na písek. Na samém konci pak přidáme pár snítek šafránu.

Maso zbavíme přebytečného tuku a nejrůznějších blan, osušíme ho, obalíme v koření a osolíme. Necháme marinovat minimálně 1 hodinu, ideálně 12 hodin přes noc.

Před přípravou jídla si připravíme Mise En Place, abychom se později nemuseli ničím zaobírat.

Zapneme troubu na 190 stupňů. Rozpálíme kastrol (ideálně litinový), přidáme olivový olej a těsně předtím, než se z něho začne kouřit, přidáme maso, které naprudko osmahneme ze všech stran (zhruba 10 min).

Následně maso vyndáme a do kastrolu vložíme veškerou zeleninu a šťávu z granátového jablka, kterou deglazujeme dno kastrolu.

Přidáme 1 dcl horké vody, případně vývaru, vložíme maso zpět i společně s tymiánem,

přiklopíme pokličku a vložíme do předehřáté trouby asi na hodinu a půl.

Po tomto čase jídlo zkontrolujeme, maso by se mělo rozpadat a šťáva by měla byt hustá. Pokud ne, tak kastrol opět přikryjeme a znovu vložíme do trouby na další půl hodinku.

Před servírováním jídlo posypeme šťavnatými zrnky granátového jablka a lístky máty.

K jídlu se perfektně hodí kuskus, který je samozřejmě pro Maroko typickou přílohou i hlavním jídlem.

PS: Granátové jablko dnes prodávají téměř všude. Já ho koupil v Albertu a z jednoho granátového jablíčka dostanete zhruba 1 šálek lahodného džusu.

PS: jehněčí můžete vyměnit za telecí, ale určitě nedocílíte autentickou marockou chuť.

A dnes trochu v tanečnějším rytmu: Hoone & Izzy Bizu

bottom of page