top of page

Dušené ředkvičky s balsamikem

Po posledním příspěvku o ředkvičkách, mi přišlo dostatek podnětů na to, abych se opět pustil do ředkvičkových výbojů.

Ředkvičky, jak už jsem psal minule, jsou velmi zajímavou plodinou. Za syrova je mnoho lidí odmítá, ale pokud je jen trochu tepelně upravíte, tak se jejich chuť velice příjemně změní.

Zkusil jsem trošku zaexperimentovat a vyšel mi z toho zajímavý recept, který si troufám říci, je o něco chutnější než ten předchozí. Základem tohoto receptu je technika braisingu, kterou jsem zde již vysvětloval. Každopádně, pokud jste to nečetli, tak ve zkratce se jedná o kombinovanou techniku v troubě, při které dochází zároveň k pečení i dušení. Perfektně se pro tuto techniku hodí litinový hrnec, který je pro mě nepostradatelnou záležitostí.

Opět využijeme jak samotný plod, tak i stonek a listy, které tentokrát připravíme na asijský způsob.

Dušené ředkvičky s balsamikem

Doba přípravy: 15min

Celková doba vaření: 30min

svazek ředkviček (cca 200gr)

1 šalotka, nadrobno nakrájená

1 dcl balsamikového octa

1 lžíce medu

olivový olej

mořská sůl

čerstvý pepř

listy ředkviček

½ dcl sójové omáčky/tamari omáčky (pokud možno bez přidaných solí a dochucovadel)

šťáva z půl limetky

sezamová semínka

olivový olej

Ředkvičky i se stonky a listy namočíme do ledové vody, kde je necháme 15-30 minut odmočit. Mezitím si nakrájíme šalotku a předehřejeme troubu na 190 stupňů.

Ředkvičky osušíme, odkrojíme listy, které si dáme bokem a ředkvičky překrojíme napůl. Do rozpáleného hrnce vlijeme olivový olej a postupně klademe ředkvičky rozpůlenou částí na dno.

Restujeme 5 min, poté je otočíme a opět restujeme zhruba 5 min. Poté, co jsou ředkvičky orestované, vyjmeme je, přidáme trochu olivového oleje a šalotku, tu restujeme jen velice krátce, přidáme ředkvičky, lžičku medu a balsamiko. Vše promícháme a přidáme horkou vodu tak, aby sahala ředkvičkám do ¾ výšky.

Lehce popepříme, přidáme špetku soli, zaklapneme víko a vložíme do trouby na 20 minut. Poté, co šťáva zhoustne na hustý sirup, můžeme ředkvičky vytáhnout z trouby.

Mezitím na pánvi na prudko orestujeme listy ředkviček a poté, co listy ztratí trochu vody, přidáme sójovou omáčku.

Vypneme plyn a lístky zakápneme limetkovou šťávou. Pozor, nesolíme, jelikož sójovka/tamari omáčka již má soli dost. Nakonec přidáme sezamová semínka.

Ředkvičky servírujeme společně s lístky a sezamovými semínky buď jako přílohu nebo jako hlavní jídlo či předkrm.

PS: Pokud nemáte litinový hrnec, nezoufejte, dá se vše uvařit na sporáku bez toho, abyste museli hrnec dávat do trouby. Poté, co přiklopíte víko, jen ztlumte plyn a pomalinku duste na sporáku.

Jedna z mých nejoblíbenějších písní od 1975:

Štítky:

bottom of page