top of page

Kentanés - pórek s citrónovou šťávou

Další velmi podceňovaná plodina, která si určitě zaslouží vaší pozornost, je pórek.

Nedá mi to a i přesto, že nejspíš mnoho lidí pórek nemá v oblibě, rozhodl jsem se mu udělat menší osvětu. U nás se pórek jedl vždy hojně. Zejména pak v nejrůznějších pitách, které se ve velké míře objevují v řeckých pekárnách.

Pórek se řecky řekne práso, v krétštině mu však říkáme Kentanés a existuje vcelku dost receptů, které tuto surovinu upravují ve velmi příjemné formě. Jeden z receptů, který jsem si pro vás s pórkem připravil, je nejklasičtější krétský recept s koprem a citrónovou kůrou. Na recept budete potřebovat jen pár surovin a tak se můžete těšit na velmi jednoduchý, ale za to chutný recept.

Kentanés

Doba přípravy: 15min + odmočení pórku ve studené vodě

Celková doba vaření: 20min

2 menší pórky

svazek čerstvého kopru

kůra z jednoho citrónu

šťáva z jednoho citrónu

cizrnová mouka/rýžová mouka

olivový olej

mořská sůl

čerstvý pepř

Než vůbec začnete vařit, rozkrojte pórek napůl, následně ho podélně rozkrojte a nechte odmočit 15 minut v ledové vodě, aby se jednak propral, ale také napil vody a tím i zpevnil.

Mezitím propláchněte kopr a v odstředivce odstřeďte. Poté ho nakrájejte na větší kusy i se stonky.

Vytáhněte pórek z vody, nechejte odkapat a nakrájejte ho na pravidelné proužky. V hrnci s pevným dnem rozpalte olivový olej, na kterém pórek na prudko osmažíte. Po chvíli přidejte tvrdší části kopru, přilijte 2dcl vody a nechte vařit.

Mezitím si nastrouháte kůru z bio citrónu a vymačkáte do misky veškerou šťávu. Tu smícháte se lžící cizrnové mouky, dokud nevznikne čistá emulze. V okamžiku, kdy v kastrolu nezůstává moc tekutiny, přilijeme citrónovou šťávu s cizrnovou moukou, promícháme, lehce dosolíme, popepříme, přivedeme k varu a oheň vypneme. Přimícháme citrónovou kůru a 1dcl olivového oleje.

Při servírování použijeme pár snítek čerstvého kopru.

PS: Kentanés se perfektně hodí jak k masu, rybám a nebo jako součást tzv. Meze chodů.

PS: Přes veškeré předsudky k pórku, jsem si jistý, že toto jídlo si k vám najde cestu.

Dnes Anthony Valdez - Age of Self

bottom of page