Kentanés - pórek s citrónovou šťávou

12.06.2016

Další velmi podceňovaná plodina, která si určitě zaslouží vaší pozornost, je pórek.

 

 

Nedá mi to a i přesto, že nejspíš mnoho lidí pórek nemá v oblibě, rozhodl jsem se mu udělat menší osvětu. U nás se pórek jedl vždy hojně. Zejména pak v nejrůznějších pitách, které se ve velké míře objevují v řeckých pekárnách.

 

Pórek se řecky řekne práso, v krétštině mu však říkáme Kentanés a existuje vcelku dost receptů, které tuto surovinu upravují ve velmi příjemné formě. Jeden z receptů, který jsem si pro vás s pórkem připravil, je nejklasičtější krétský recept s koprem a citrónovou kůrou. Na recept budete potřebovat jen pár surovin a tak se můžete těšit na velmi jednoduchý, ale za to chutný recept.

 

Kentanés

Doba přípravy: 15min + odmočení pórku ve studené vodě

Celková doba vaření: 20min

 

            2 menší pórky

            svazek čerstvého kopru

            kůra z jednoho citrónu

            šťáva z jednoho citrónu

            cizrnová mouka/rýžová mouka

            olivový olej

            mořská sůl

            čerstvý pepř

 

Než vůbec začnete vařit, rozkrojte pórek napůl, následně ho podélně rozkrojte a nechte odmočit 15 minut v ledové vodě, aby se jednak propral, ale také napil vody a tím i zpevnil.

 

Mezitím propláchněte kopr a v odstředivce odstřeďte. Poté ho nakrájejte na větší kusy i se stonky.

 

Vytáhněte pórek z vody, nechejte odkapat a nakrájejte ho na pravidelné proužky. V hrnci s pevným dnem rozpalte olivový olej, na kterém pórek na prudko osmažíte. Po chvíli přidejte tvrdší části kopru, přilijte 2dcl vody a nechte vařit.

 

Mezitím si nastrouháte kůru z bio citrónu a vymačkáte do misky veškerou šťávu. Tu smícháte se lžící cizrnové mouky, dokud nevznikne čistá emulze. V okamžiku, kdy v kastrolu nezůstává moc tekutiny, přilijeme citrónovou šťávu s cizrnovou moukou, promícháme, lehce dosolíme, popepříme, přivedeme k varu a oheň vypneme. Přimícháme citrónovou kůru a 1dcl olivového oleje.

 

Při servírování použijeme pár snítek čerstvého kopru.

 

PS: Kentanés se perfektně hodí jak k masu, rybám a nebo jako součást tzv. Meze chodů.

 

PS: Přes veškeré předsudky k pórku, jsem si jistý, že toto jídlo si k vám najde cestu.

 

Dnes Anthony Valdez - Age of Self

 

 

Please reload

Špenát z kopřiv

April 26, 2020

1/10
Please reload

Zasílat novinky

© 2015 by Nikos Kuluris