top of page

Kapusta s batáty

Kapusta, listnatec, který mne od školky strašil v nejednom snu a přesto jsem se této noční můry dokázal úspěšně zbavit. (o:

Myslím, že nebudu daleko od toho, že kapustu opravdu mnoho z nás nemusí. Je to opět a znovu další křivda ze školní jídelny, která se jen tak lehce nenapraví. Ostatně, neznám téměř jediné dítě, které by si kapustu dalo s chutí. To vše se ale opět může změnit, pokud k ní začneme přistupovat jako k plodině, která si zaslouží kulinářskou barevnost.

Když jsem procházel zelinářství, říkal jsem si, kterou ze zatracených zelenin se pokusím vzkřísit dnes. České kapusty je teď všude opravdu hodně a tak proč nesáhnout po tom nejjednodušším.

V tomto případě jsem se rozhodl zkombinovat dvě zdánlivě neslučitelné plodiny, kapustu a batáty. S tím, že základ jsem udělal ryze středomořský, takže fusion jak má být. (o:

Kapusta s batáty

Doba přípravy: 20min

Celková doba vaření: 30min

1 hlávka kapusty

½ batátu – oloupaného a nakrájeného na kostky

2 šalotky

2 stroužky česneku, očištěné a zbavené středu

1 konzerva San Marzzano rajčat

1 stonek celeru

1 lžička chilli vloček

šťáva z ½ citrónu

mořská sůl

čerstvý pepř

První věc s čím začínám, když domu donesu čerstvou zeleninu, kor tu listovou, je namočení ve studené lázni. Přesto, že jsem zde o tom psal již mnohokrát, je to naprosto nezbytný postup, pokud chcete mít očištěnou zeleninu v plné kráse.

Předehřejeme si troubu na 190 stupňů.

Jednotlivé listy kapusty oddělíme od středu a namočíme do vody. Ty, které jsou nažloutlé či jinak poškozené, rovnou vyhazujeme. Připravíme si Mise En Place.

Rozehřejeme si litinový či jiný hrnec s těžkým dnem a na olivovém oleji osmažíme nakrájené šalotky.

Poté, co šalotka změkne, přidáme chilli vločky a česnek, který necháme jen půl minuty provonět. Přidáme nasekaná San Marzzano rajčata a přivedeme k varu. Kapustové lístky nakrájíme asi na 2x2 cm části a přidáme do hrnce. Pokud se nám bude zdát, že v hrnci je velmi málo vody, přidáme horkou vodu a zhruba na 1 minutu přikryjeme hrnec pokličkou, aby nám kapusta alespoň částečně změkla.

Přihodíme na kostičky nakrájený batát

a případně trochu dolijeme horkou vodu, přidáme velký stvol celeru, posolíme, popepříme a přilijeme 1dcl olivového oleje, vše opatrně promícháme, přiklopíme pokličkou a vložíme na 20 minut do trouby.

Po 20-30 minutách by mělo být jídlo hotové, pokud se vám bude zdát, že je v jídle příliš moc tekutiny, vařte jídlo ještě chvíli, abyste více zredukovali šťávu. Nakonec do jídla přimíchejte šťávu z ½ citrónu.

Kapusta s batáty se opět perfektně hodí jako příloha, hlavní jídlo nebo jako součást meze chodů.

PS: Dávejte velkou opatrnost, abyste nerozvařili batáty, chceme je mít pevné a zároveň měkké. V okamžiku, kdy špička nože lehce projede batátem, jídlo je již hotové.

PS: Taktéž nechceme zcela rozvařenou kapustu, ale spíše lehce na skus. Kapusta si tak více zachová svou původní salátovou chuť.

Dnes jsem si pro vás vybral jednoho ze svých nejoblíbenějších polských zpěváku, Dawid Podsiadlo

Štítky:

bottom of page