top of page

Pad Thai

Mám několik jídel, která vařím opravdu rád, a která si opravdu užívám, když je vařím. Jedno z takových jídel je Pad Thai, které se těší velké oblibě, zejména pak v Praze.

Pad Thai

Pad Thai je jídlo, které v Praze znají snad úplně všichni. Bohužel zbytek republiky takové štěstí už nemá a tak jsem si řekl, že by bylo fajn tuto asijskou wokovku přiblížit.

Je pravda, že pokaždé, když jsme s kapelou v Praze a řešíme kam na jídlo, velice často zvítězí Asie. Člověk tak má možnost setkat se snadno s autentickou chutí Asie. Mylné však je myslet si, že každé pražské asijské bistro rovná se autenticita a kvalitu. V poslední době jsem se setkal s mnohými chybami, ba dokonce zklamáním, i ve velice vyhlášených bistrech.

Proto jsem se rozhodl, že zde napíši recept na Pad Thai, který je podle mne velice chutný kousek thajské kuchyně. Navíc v okamžiku, kdy si ho opravdu osvojíte, zjistíte, že je to správná a rychlá možnost, jak překvapit své blízké, ale i sám sebe, netradiční fresh chutí země siamské. Ve chvíli, kdy se přistihnete, že ho jíte již pátý den a stále nemáte dost, s radostí Vás uvítám v mém klubu vášnivého pojídače tohoto krásného pokrmu. (o:

Pad Thai

Doba přípravy: 15 min

Celková doba vaření: 15min

500gr tlustých rýžových nudlí

200gr nesolených arašídů

150gr tofu

1 svazek jarní cibulky

2 stroužky česneku

1 lžička sušených krevet (koupíte v asijských obchodech)

12 očištěných krevet

1 šálky mungo klíčků

2 velké bio vejce

½ šálku kuřecího vývaru, případně horké vody

1 čerstvá limetka

chilli vločky

arašídový/kokosový olej

čerstvý koriandr

Pad Thai omáčka

6 lžiček palmového kokosového cukru

6 lžiček rybí omáčky

6 lžiček tmarindu

2 lžičky sójové omáčky

½ lžičky chilli vloček

Při přípravě Pad Thai je nejdůležitější konzistence předpřipravených rýžových nudlí. Proto nejprve namočte rýžové nudle do studené vody na 1 hodinu, případně i více. Nudle by měly být al-dente a měly by mít polosyrovou konzistenci.

Během přípravy nudlí si připravte Pad Thai omáčku.

Nejprve, nahrubo nakrájejte palmový kokosový cukr.

Do hrnce vložte rybí omáčku, tamarindovou dužninu, sójovou omáčku, chilli vločky a palmový cukr. Vše přiveďte k varu a cukr pořádně rozpusťte. Vypněte oheň a omáčku schovejte na později.

Předehřejte si troubu na 190 stupňů a na plech s pečicím papírem vložte nesolené arašídy, které opečete v troubě 8-10min do zlatova. Arašídy dejte bokem, ať vychladnou.

Tofu pořádně osušte papírovými ubrousky a následně nakrájejte na malé kostky 1x1cm.

Nakrájejte jarní cibulku podélně a následně ji nakrájejte na 2cm špalíčky. Sušené krevety nakrájejte a následně v hmoždíři rozdrťte na prach, případně nakrájejte nadrobno. Nadrobno nakrájejte česnek.

Očistěte a osušte krevety. Nakrájejte, případně rozemelte arašídy nahrubo. Taktéž si nakrájejte limetku na čtvrtky a vložte do samostatné misky.

Předtím, než začnete, sceďte a osušte rýžové nudle a připravte si Mise en Place.

Předehřejte si wok, v okamžiku, kdy se začne kouřit z woku vložte ½ dcl arašídového oleje. Nejprve začneme s tofu, které osmažíme dozlatova, následně přidáme nadrobno nakrájený česnek a restujte pár sekund.

Následně vložte 2 hrsti nudlí a restujte asi 30 sekund.

Následně přidejte vývar, a poté, co se vývar úplně zredukuje, zkontrolujte nudle, zda-li jsou již uvařené. Případně přilijte vývar. Dejte nudle na kraj woku, přidejte olej a rozklepněte na olej vejce, které budete smažit tak 10 sekund.

Následně vejce rozmíchejte a smíchejte s nudlemi.

Opět nudle odstraňte na kraj, přidejte olej a na tomto oleji osmažte krevety z obou stran, cca 1 minutu.

Následně vše promíchejte, vypněte oheň a vmíchejte 4 lžíce Pad Thai omáčky. Přidejte pár lžiček rozdrcených sušených krevet a posekaných arašídů.

Těsně před servírováním přimíchejte čerstvou cibulku a hrst mungo klíčků. Vše pořádně promíchejte.

Jak je známo, koriandr vládne ne jen asijským světem, a tak těm, co jej milují, naservírujte pořádnou dávku koriandru a vše zakápněte čerstvou limetkou.

PS: Možná se Vám bude zdát, že je to jeden z těch velmi složitých receptů, ale opak je pravdou. Recept je velice snadný, stačí si ho jen osvojit.

Pro dnešní hudební nabídku jsem si připravil píseň od James Vincent McMorrow - Rising Water

bottom of page