top of page

Spálený pórek

Již od malička, co si tedy vzpomínám, si pamatuji, že při grilovaní zeleniny se u nás v podstatě vše povětšinou spálilo. Ať už to byly papriky, lilek nebo cuketa, vždy se to neobešlo bez toho, aniž by zelenina nebyla alespoň trochu spálená.

Je to zvláštní fenomén, který se zde čím dál častěji objevuje. V podstatě bych řekl, že se pálí ostošest. Například, již zmiňovaný lilek velice pěkně popsal a zdokumentoval Cuketka. Co se týče spáleného lilku, u nás se melitzanosalata (salát z lilků) dělal velice často a to se nikdy neobešlo bez toho, aniž byste lilek na povrchu dokonale na uhlících nespálili. Lilek tak dostane velice příjemnou uzenou chuť a tím má celý salát společně s tahini neopakovatelnou a svébytnou chuť. Takto připravený salát jednou naservírovala babička jako součást tzv. Meze chodů, načež se návštěva po ochutnání zeptala: „Ta lilková pasta má chutnat jako popelník?“ (o:

Je pravda, že na některé chutě si prostě člověk musí přijít, neboli se jimi doslova prožrat, ale bez toho bychom v podstatě nepili ani víno, nejedli olivy a ani nejspíš nepili kávu.

Tak samo se u nás kromě lilku, pálil i pórek, jehož oblibu si nemohu odepřít. Navíc, když pórek na grilu dokonale spálíte, dostanete velice sladký a krémový vnitřek, který je perfektním základem do nejrůznějších pórkových dipů.

Jsem si jist, že teď všichni grilujete ostošest, a tak se určitě trochu místa na grilu pro pórek taky najde.

Spálený pórek

Doba přípravy: 5min

Celková doba grilování: 20min

2 velké tlusté bílé pórky, přepůlené v půli

1 velká hlávka česneku

2 masitá rajčata

1 svazek čerstvé máty

1 lžička chilli vloček

šťáva z jednoho citrónu

mořská sůl

čerstvý pepř

olivový olej

Nejprve si připravte gril. Ať už používáte gril na dřevěné uhlí nebo plynový gril, vždy je nesmírně důležité, abyste gril maximálně rozpálili, jinak nedosáhnete cíleného šoku na povrchu a dušené karamelizaci uvnitř pórku.

Pórek rozpůlíme tam, kde začínají zelené listy. Na druhé straně necháme kořeny, které nám pórek pěkně hermeticky uzavřou. Česnek seřízneme u vrchu a vložíme do alobalu, pokapeme olejem a pořádně uzavřeme. Rajčata rozpůlíme a vložíme půlkami na gril. Vše, až na česnek, necháme pořádně spálit z každé strany. Česnek dáme na méně žhavou část grilu.

Poté, co je pórek dokonale černý ze všech stran, rajče se téměř rozpadá a česnek je na omak měkký, vše vytáhneme z grilu. Rajčata zbavíme slupky a vložíme do misky, česnek od kořenu vymačkáme, u pórku odstraníme spálený kořen a podélně ho seřízneme od začátku po konec (ne však zcela prořízneme na dvě polovičky). Vydlabeme velmi měkké části, nakrájíme na prkýnku a opět vložíme do misky spolu s česnekem, rajčetem, olivovým olejem, špetkou soli, pepře, pár chilli vloček a kapkou citrónu.

Vše smícháme a opět naneseme zpět do vnitřku pórku. Navrch pórku pak dáme pár lístků máty.

PS: Spálený pórek se výborně hodí ke grilovaným masům, ale také ke grilovaným sýrům.

PS: Nebojte se zeleninu spálit, má to v podstatě jen užitek. (o:

A dnes to bude LVL UP - Pain

bottom of page