top of page

Thajská chilli pasta (Nam Prik Pao)

Je pravda, že teď přes léto jsem natolik vytížený našimi kempy, že nemám ani pomyšlení na psaní blogu a receptů. Nicméně, jsou věci, které v lednici zkrátka musí být a jedna z těchto věcí je Thajská chilli pasta (Nam Prik Pao).

Před několika lety jsem přičichl k chilli jako takovému a od té doby ho jím v podstatě každý den. Jako dítě si pamatuji mého marockého strejdu, který chilli jedl pořád a ke všemu. Když jsem ho pak zkusil, myslel jsem, že vyletím z kůže a slíbil jsem si, že už tuto chybu nikdy neudělám. Uplynulo opravdu mnoho let a já ho nyní jím dnes a denně. Zkouším různé obměny a zpracování. V duchu si říkám, jak dlouho mě to ještě bude bavit a přitom mne to ne a ne opustit.

Navíc vás musím varovat, v okamžiku, kdy si na chilli opravdu zvyknete, již není cesty zpět a může se stát, že se na něm stanete dokonce i závislí. To nám však vůbec nevadí, jelikož chilli obsahuje tzv. Kapsaicin, který se hojně využívá v medicíně a kterému jsou připisovány mnohé blahodárné vlastnosti.

Thajská chilli pasta (Nam Prik Pao)

Doba přípravy: 20min Celková doba vaření: 30min

3 nadrobno nakrájené šalotky

1 lžička rozdrceného česneku

1 lžička chilli vloček

1 lžička palmového cukru

1 lžička tmavého Misa/tamarindové šťávy

1 lžička limetkové šťávy

1 lžička bio sójové omáčky

1 lžička posekaných mandlí/kešu ořechů

1 lžička sezamových semínek

Vybral jsem recept, jehož výsledná chuť není až tak ostrá. Samozřejmě, existuje mnoho nejrůznějších variant této chilli pasty.

Nejprve si připravte mise en place. Předehřejte si pánev wok nebo jakoukoli jinou nepřilnavou pánev. V okamžiku, kdy je středně horká, vložte cibuli a restujte ji bez oleje zhruba minutu. Přidejte česnek a restujte další půl minutu nebo do té doby, kdy cibule a česnek zhnědnou. Dávejte velký pozor, abyste nespálili jak cibuli, tak i česnek. V případě nouze si můžete pomoci trochou vody nebo restováním na oleji.

Poté, co máme cibuli i česnek hnědé, vypneme oheň. Do hmoždíře vložíme nasekané mandle, sezamová semínka, chilli vločky a cukr a drťte tak dlouho, dokud nevznikne pasta.

Následně přidejte miso nebo tamarindovou pastu, limetkovou šťávu a sójovou omáčku.

A znovu hnětejte v hmoždíři. V okamžiku, kdy opět vznikne pasta, přidejte cibuli a česnek a opět hněťte do pasty.

Nakonec vše přendejte na pánev a pár minut redukujte na středním ohni, dokud nevznikne tmavě červená pasta. Opět dávejte pozor, abyste pastu nespálili.

PS: Tuto chilli pastu můžete použít téměř k jakémukoliv jídlu. K rýži, rýžovým nudlím, ale také je nedílnou součástí velmi populárního jídla Tom Yum.

PS: Pasta vám v lednici vydrží týden i více, proto se vyplatí zdvojnásobit dávky a udělat si ji více.

PS: Pokud nemáte hmoždíř, můžete vše rozmixovat mixérem a výsledek bude vesměs velmi podobný.

A zde je můj nový objev, který si říká Lany:

bottom of page