top of page

Koukia - krétský bob

Pokaždé, když se vracím na svůj milovaný ostrov Kréta, tak vždy přemýšlím o čem psát, abych mohl nějakým způsobem přiblížit naši krétskou kuchyni českému národu. Tentokráte jsem si vybral plodinu, která je pro většinu Středoevropanů neznámá, přestože se v posledních letech v Česku objevuje čím dál tím častěji. V Řecku a na Krétě se jí archaicky říká Koukia (kuťa), nicméně ve zbytku Evropy ji povětšinou všichni znají pod názvem Fava.

Koukia je pro mě naprosto srdcová záležitost. Pamatuji si, že již jako malý jsme na zahrádce v Jeseníku Koukia pěstovali a vždy jsem s velkou oblibou pomáhal babičce tento bob loupat z lusku a taťka jich pak většinu ještě za syrova snědl.(o:

Koukia, jak se na Krétě tomuto bobu stále vesele říká, jsou po celém ostrově velice rozšířené a velice oblíbené. Když se zeptáte nějakého Kréťana na typická krétská jídla, zcela jistě bude mezi prvními pěti i Koukia. Na druhou stranu se vám dost často stane, že na pevninském Řecku tuto plodinu vůbec neznají. Je to právě přesně ten důvod, proč je dodnes Kréta tolik svébytná a naprosto nezaměnitelná oproti jiným místům v Řecku.

Další zvláštnosti proti zbytku Evropy, je zpracování Koukia pouze v sušeném stavu. Oproti tomu, Italové či Španělé zpracovávají jejich Fave beans většinou v čerstvém zeleném stavu, což je paradoxně pro Kréťany vcelku dost zvláštní postup.

Dnes jsem si dovolil vám představit naprosto základní jednoduchý recept pro krétské Koukia.

Koukofava

Doba přípravy: namočení přes noc

Celková doba vaření: 1hod

Hrst koukia (fave beans)

Šťáva z jednoho citrónu

Červená cibulka, najemno nakrájená

Pečené sardinky/ nakládané ančovičky

Mořská sůl

Olivový olej

Kopr

Sušené boby namočíme přes noc do vody v poměru 1:2 se dvěma lžičkami soli.

Ráno by měla být voda tmavšího rázu a boby podstatně větší a šťavnatější. Celou vodu následně slijeme a boby dáme vařit s novou vodou a solí. Poté, co boby začnou vařit a vyplavou na povrch, necháme je vařit na mírném ohni 30 minut. Poté vodu opět slijeme a celý proces opakujeme ještě jednou. Tentokrát však přidáme více vody a soli naopak o lžičku ubereme. Přivedeme k varu a ubereme oheň tak, aby boby vařily a přitom nevřely. Vaříme tak dlouho, dokud se boby v podstatě nerozvaří a voda se téměř celá nevypaří. Nakonec přidáme šťávu z jednoho citrónu a sůl.

Servírujeme s jemně nakrájenou cibulkou, čerstvým koprem a olivovým olejem.

PS: K bobům se úžasně hodí pečené sardinky či malé množství naložených ančoviček, které dodají jídlu neuvěřitelnou chuť.

PS: Stále je problém Fava boby koupit, ale i tak se dají tu a tam sehnat. (https://www.toppotraviny.cz/cocka-fazole-lusteniny-1/dicke-bohnen-saubohnen-tk-2-5-kg)

Kapela Walk Off The Earth mne svými klipy asi nepřestane nikdy překvapovat:

bottom of page