top of page

Jehněčí lavash

Lavash. Toto slovo jsem poprvé slyšel již velmi dávno v Turecku od jakéhosi arménského pekaře. Nicméně, dodnes si pamatuji ten vjem tradiční pekárny s vůni mouky a dřeva, které v peci hořelo.

Lamb Lavash

Musím říct, že se poslední (na stará kolena) dobou začínám zajímat o pečení pečiva a chlebů. Je to samozřejmě dané i tím, že mě na našich kempech ovlivnil fakt, že se dá péct slušný chleba i ve vcelku obyčejné troubě, třeba jako je ta, co mám od Beko. Nechci tady nikomu dělat reklamu, ale přejít z té opravdu úplně obyčejné trouby na tuto, je pro mě jako přejít z nejhoršího auta na absolutně luxusní. Trouba mi přišla tak trochu nevyužitá, když jsem v ní připravoval „jen“ ryby a maso, a tak jsem se vydal i na velmi tenký led - pečení. Pro začátek vás mohu ujistit, že se bude týkat výhradně jen slaného pečiva, jelikož sladké nijak zvlášť nevyhledávám.

Říkal jsem si, že je opět čas na maso a tak jsem z mrazničky vytáhl zavakuovaný jehněčí pupek. Nastalo dilema, jak ho připravit, ale pak jsem si řekl, že jsem již dlouho neměl mleté maso. Během samotného mletí vzešla myšlenka na Lavash s jehněčím masem. Lavash v arménštině, perštině, turečtině a kurdštině znamená placatý chleba. Je to přesně ten chléb, který dostanete od Turecka až po Indii téměř všude a má pro danou společnost nepopsatelnou hodnotu.

lavash

Když jsem přemýšlel nad formou, jak představit tento chleba, napadl mne jeden úžasný kurdský recept na mleté jehněčí. No a tady je:

Jehněčí lavash

Doba přípravy: 30min

Celková doba vaření: 1hod 30min

½ kg mletého jehněčího masa

2 lžičky koření zatar

1 lžička chilli koření/kajenský pepř

1 větší cibule, nadrobno nakrájená

1 lilek, nakrájený na kostičky

3 stroužky česneku, zbavené klíčku

200gr cizrny

200gr rajčat San Marzzano v plechovce/spařená rajčata zbavená slupky

2 lžičky piniových ořechů

200gr čerstvých špenátových listů

1 šálek řeckého jogurtu (kravského nebo ovčího)

hrst čerstvého koriandru

hrst čerstvé máty

200gr uvařené basmati rýže

4 kusy pita chlebu

mořská sůl

čerstvý pepř

olivový olej

V mlýnku na maso dvakrát pomelte tučnější část jehněčího (krk, pupek, plecko) a smíchejte ho se solí, pepřem, zatarem a chilli, poté maso odstavte do lednice.

Rozpalte litinový nebo jiný hrnec s těžkým dnem a přidejte olivový olej, následně vložte mleté jehněčí maso a za stálého míchání restujte, dokud nezhnědne.

Přidejte cibuli a opět restujte, dokud nezměkne. Nakonec přidejte lilek a restujte do změknutí.

Poté, co je cibule a lilek dokonale měkký, přidáme česnek, který jen velmi krátce restujeme a ihned přidáme rajčata z plechovky, které předtím rozstříháme nůžkami.

Mezitím uvaříme cizrnu, kterou jsme si den předem namočili v dostatečném množství vody se solí. Důkladně ji propláchneme a přidáme k jehněčímu masu, následně přidáme piniové oříšky.

V případě, že bude v kastrolu málo vody, přidejte jeden šálek horké vody. Částečně přikryjte pokličkou, uberte plyn a nechte jen probublávat min. 1 hodinu. Čím déle se jídlo bude vařit, tím více chutí se vstřebá do jehněčího a jídlo bude bohatší.

Pořádně promyjeme čerstvý špenát. V okamžiku, kdy uvidíte, že jehněčí je již hotové, vypněte plyn a vmíchejte špenát. Čerstvý špenát se nepotřebuje dlouze vařit, stačí ho jen vmíchat do horkého jídla.

Při servírování ohřejte na pánvi pitu, na tu nejprve vložte 2 lžíce basmati rýže, následně dušené jehněčí, přidejte koriandr, mátu a nakonec jogurt.

PS: Celé jídlo můžete vychladit, schovat do lednice a servírovat druhý den, kdy bude zaručeně daleko lepší. Taktéž ho můžete zamrazit a rozmrazit pokaždé, kdy budete mít na jídlo chuť.

PS2: Pokud máte chuť a čas, můžete si vyhnětat svou pitu, kterou si i doma připravíte. Garantuji vám, že bude mnohokrát lepší než ta kupovaná.

James Vincent McMorrow vydal novou desku, kterou teď hodně poslouchám, tak tady je ochutnávka:

bottom of page