Pečené krevety s fetou
O krevetách jsem zde psal mnohokrát a stále mám pocit, že ještě málo. Krevety bych mohl jíst snad na milión způsobů, a tak je zapotřebí mít v rejstříku širokou škálu receptů.
Jeden z prvních receptů, co jsem se na krevety naučil, byl ostrovní recept na pečené krevety s rajčaty, mrkví a fetou. Nejprve jsem si říkal, že to bude pěkný mišmaš, ale nakonec byl opak pravdou a dodnes je to můj oblíbený recept.
Na ostrovech v Řecku jsou nejčastější dva způsoby přípravy jídel. První je tzv. Kasarola (kastrol), kdy se vše pomalu dlouze dusí v kastrolu, případně se používá braisingové kombinované vaření v peci a druhý způsob je pečení v peci (tradičně na dřevo), kdy se veškeré jídlo dá do velkého plechu a to se pak dlouhé hodiny peče v ksylofurno.
A konkrétně tento recept s krevetami se připravuje druhým způsobem, akorát trochu upraveným na naše podmínky, a to pečením v troubě.
Pečené krevety s rajčaty a fetou
Doba přípravy: 20min
Celková doba přípravy: 1hod 30min
200gr vyloupaných krevet
1 šalotka, nakrájená nadrobno
2 oloupané mrkve, nakrájené na tenké nudličky
1 stroužek česneku, zbavený klíčku a nakrájený na plátky
200gr rajčat v plechovce San Marzzano
200ml rybího vývaru, případně horké vody
100gr sýru feta
lžička medu
hrst petrželové natě
čerstvý pepř
olivový olej
Pokud budete používat mražené krevety, vyndejte je den předem a nechte je pozvolna rozmrazit v lednici. Je to v podstatě nejšetrnější způsob, jak rozmrazovat cokoliv.
Druhý den si předehřejeme troubu na 230 stupňů a připravíme si mise en place.
Rajčata v plechovce nůžkami nastříháme, cibulku nakrájíme najemno, česnek zbavíme klíčku a nakrájíme na plátky, mrkev ostrouháme a nakrájíme na julienne, fetu nakrájíme na kostičky, petrželovou nať omyjeme a lístky nasekáme nadrobno.
Na pánvi na olivovém oleji orestujeme cibulku, přidáme mrkev a v okamžiku, kdy mrkev trochu změkne, přidáme česnek a jen krátce orestujeme. Přidáme nasekaná rajčata, přivedeme k varu, poté přidáme rybí vývar a opět přivedeme k varu. Přimícháme krevety a jemně i sýr feta tak, abychom ho nerozbili, přidáme lžičku medu, nasekanou petrželku a přendáme do zapékací mísy nebo jiného pekáče. Popepříme čerstvým pepřem a vložíme do trouby.
Po 20 minutách by měly být krevety hotové. Nechceme, aby se nám sýr kompletně roztekl, ale aby se celé jídlo rovnoměrně ze všech stran peklo.
Jídlo servírujeme samotné nebo se k němu výborně hodí rýže.
PS: Je důležité krevety nevysušit.
No a dnes jsem si nemohl odpustit, ale musím zde dát Iwana Rheona: