top of page

Zelený falafel

Se slovem Falafel se dnes již setkáváme poměrně často. Jídlo, které je ve své jednoduché podstatě staré mnoha tisíce let a přesto zdaleka ne tak populární.

O původ tohoto jídla se dohaduje mnoho národů. Je ale nesporné, že se s ním setkáte po celém Blízkém východě. Je výbornou variantou zejména pro ty, kteří nechtějí jíst maso, ale i pro ty masožrouty, co hledají nějakou obměnu ve svém jídelníčku.

green falafel

U nás se falafel jí hlavně v období půstu, jelikož v tu dobu se jí zejména veškeré luštěniny. Povětšinou se falafel připravuje z cizrny, ale není výjimkou, že ho někde můžete dostat připraveného z fava fazolí (koukia). Co ale dělá falafel mimořádným, je jeho kombinace se sezamovou pastou tahini, která se povětšinou přimíchává do jogurtu. Jogurt s tahini bych mohl jíst po kilech a věřím, že když celému jídlu dáte šanci, budete i vy nadšení.

Falafel z cizrny a bylin

Doba přípravy: 30min

Celková doba přípravy: 1hod + namočení cizrny

Falafel:

200gr uvařené cizrny (lze použít i předvařenou cizrnu z plechovky)

hrst hladkolisté petrželové natě

hrst čerstvého koriandru

2 stroužky česneku, zbavené klíčku

4 šalotky

lžička chilli vloček

mořská sůl

čerstvý pepř

Teplý salátek:

100gr cherry rajčat

1 stroužek česneku

1 lžička chilli vloček

melasa z granátového jablka

lžíce jarní cibulky

lžíce čerstvého koriandru

olivový olej

Pita (ale může být i koupená):

200gr hladké mouky

100ml vody

10gr másla

5gr droždí/kvásek v lepším případě

5gr mořské soli

Tahini dip

100gr jogurtu

100gr tahini

lžíce olivového oleje

špetka mořské soli

Cizrnu namočíme přes noc do vody s vyšším množství soli do většího kastrolu. Druhý den vodu vyměníme, opět přidáme sůl a vaříme dokud cizrna není dokonale měkká.

Mezitím si připravíme těsto na pitu. Droždí smícháme s 50ml vody, přidáme trochu cukru, aby se nám rozjelo kvašení a necháme 30 minut stát. Následně smícháme 200gr mouky, 50ml vody, kvas, poloměkké máslo a sůl a zpracujeme těsto. To necháme chvíli odpočinout.

Šalotky nakrájíme a na troše olivovém oleji je na mírném ohni karamelizujeme tak dlouho, dokud nám dokonale nezhnědnou. Kdyby se šalotky připékaly, klidně použijte trochu horké vody.

Do procesoru vložíme cizrnu, hrst petržele, hrst koriandru, stroužky česneku, zkaramelizovanou šalotku, chilli vločky, špetku soli a vše rozmixujeme do polohrubé konzistence.

V žádném případě nerozmixujeme cizrnu do konzistence jako na humus, ale spíše do takové, kdy jsme schopni ještě rozeznat jednotlivé ingredience. Celou směs vložte do ledničky a nechte chvíli odpočinout (ideálně přes noc, kdy se veškeré chutě propojí). Před přípravou falafelu si předehřejte troubu na 230 stupňů.

Při přípravě pity nejprve pomoučíme vál, na který vyklopíme těsto. To rozdělíme na dvě polovičky a z každé vytvoříme balónek. Ten pak stlačíme dlaní a vyválíme na kulatou placku.

Rozpalte pánev, kápněte olivový olej a naprudko pitu opečete z obou stran. Stačí tak 2 minuty z každé strany, ať těsto příliš nespálíte.

Poprašte plech vodou a položte na něj pečící papír. Ze směsi na falafel vytvořte malé kuličky, které pokládejte na plech, kde je vždy opatrně stlačte dlaní.

Každý dílčí falafel pak pokapejte olivovým olejem a vložte do trouby na 15 min. V polovině pečení, falafel obraťte a pečte dál dokud nebude hnědý ze všech stran.

Na salátek si nakrájejte cherry rajčata, stroužek česneku, koriandr a čerstvou cibulku. Na pánvi prudce orestujte rajčata, přidejte česnek a vše zakápněte melasou z granátového jablka. Posolte a přendejte do misky, kde rajčata smícháte s koriandrem, jarní cibulkou, trochou olivového oleje a špetkou soli.

Smíchejte jogurt, tahini, olivový olej a sůl do pasty.

Na pitu naneste tahini pastu, přidejte salát z rajčat a na ten falafel. Vše pak zakápněte tahini pastou a melasou z granátového jablka.

PS: Pokud vlastníte tlakový hrnec, uvařte cizrnu v něm. Zabere vám to maximálně 30 minut a výsledek je perfektní.

PS: Běžně se do falafelu používá čerstvá cibulka. V okamžiku, kdy si chcete ponechat falafel pár dní v lednici, nastává problém, jelikož nakrájená cibule ze sebe pouští toxiny, proto jsem sáhl po jejím tepelném zpracování a to dodá falafelu příjemnou sladkost.

PS: Kdyby se vám zdála celá směs na falafel příliš řídká, přimíchejte trochu cizrnové mouky a opět trochu mixněte.

PS: Pokud použijete kvásek, pak smíchejte 50gr mouky s 50ml vody s kváskem a nechte ho rozjet. Po několika hodinách z něj odeberte lžičku kvásku a smíchejte celý kvas s 150gr mouky, 50ml vody, poloměkkým máslem a mořskou solí a zpracujte těsto.

Vyšlo nové album jednoho z mých nejoblíbenějších písničkářu. Musím říct, že na to album jsem se těšil několik let. Bon Iver

bottom of page